De ce trebuie să încetiniți „respirația” fructelor în timpul depozitării? Ce presupune tehnologia

16 Aug. 2021, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 17:19 // Actual //  MD Bani

Știați că merele și alte fructe „respiră”? Pentru a le menține mai mult timp, trebuie să încetiniți procesul de respirație. Serghei Vistavnoi, șeful departamentului de proiectare și tehnologie la Alternative Technologies PF, oferă câteva sfaturi pentru depozitarea diferitor tipuri de produse.

Serghei Vistavnoi spune că echipamentele frigorifice nu diferă. Numai parametrii calculați diferă, datorită cărora se face alegerea echipamentului. Lista criteriilor include temperatura camerei, umiditatea și caracteristicile climatice ale unei anumite regiuni sunt, de asemenea, luate în considerare.

Potrivit acestuia, producătorii de fructe și fructe de pădure nu se pot lipsi de echipamentele frigorifice. Dacă sunt depozitate mult timp, refrigerarea este o necesitate. Totuși, producătorii de ceapă sau cartofi nu au neapărat nevoie de echipament frigorific, totul depinde de cât de mult produs trebuie depozitat și de ce calitate ar trebui să fie.

El spune că procesul de „respirație” a fructelor se referă la sisteme RGS (atmosferă controlată). Astfel de camere sunt închise ermetic, adică aerul proaspăt nu intră acolo. Camera menține o anumită concentrație de gaze – oxigen, azot și CO2. Totul depinde de tipul de produs. De exemplu, pentru mere, trebuie să reduceți cantitatea de oxigen, dar să creșteți cantitatea de dioxid de carbon, apoi fructele pot fi depozitate mai mult – până la 9-10 luni.

Această metodă de depozitare face posibilă creșterea rezistenței fructelor la boli, creșterea duratei de depozitare, reducerea pierderii în greutate a produsului, păstrarea prezentării și a culorii atractive a fructelor. Se recomandă utilizarea tehnologiei dacă volumul de stocare la întreprindere este mai mare de 10 tone.

Depozitarea adecvată permite producătorilor să câștige nu numai în cantitate, ci și în calitatea produselor. La urma urmei, prezentarea fructelor sau legumelor este importantă.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău