Student de criză! Taxele de studii la universitățile din țară s-au majorat

26 Iul. 2022, 11:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2022, 11:30 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Taxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat din cauza inflației și crizei energetice. Solicitat de IPN, secretarul comisiei de admitere a Academiei de Studii Economice, Serghei Portărescu, a precizat că Academia are costuri care trebuie fi acoperite și care sunt influențate de inflație.

Taxele de studii la ASEM variază de la 8500 până la 9500 de lei la licență și în jur de 10 mii de lei  la master.

„Trebuie să achităm și serviciile comunale, și profesorii la rândul lor așteaptă măcar o modestă majorare de salarii ca să poată și ei să facă față. Le-am majorat mai puțin decât au făcut-o alții”, a spus Serghei Portărescu.

Academia ar putea să primească acum mai mult de 2500 de studenți. Numărul locurilor bugetare s-a majorat comparativ cu anul trecut și constituie 470 de locuri, dintre care 12 locuri cu finanțarea de la buget sunt prevăzute pentru cetățeni ai altor state.

Cele mai solicitate specialități sunt Business și Administrare, Finanțe și Bănci, Informatica Aplicată. În acest an, Academia de Studii Economice implementează modelul de învăţământ dual, care este aplicat în cadrul programelor de studii Business şi Administrare şi Informatică Aplicată. Cei care au depus deja dosarul, au posibilitatea să completeze în luna august cerere de transferare în grupele cu învățământ dual.

„Acest învățământ dual presupune că noi lucrăm cu întreprinderile, organizațiile de stat. Și studenții învață atât în clădirile ASEM-ului, cât și la locul de muncă, în așa fel ei pot vedea aspecte practice din cadrul organizațiilor și se vor familiariza mai repede cu procesele de bază. Respectiv, acest lucru face mai atractivă oferta de învățământ dual”, a spus secretarul comisiei de admitere.

Și la Universitatea Tehnică taxa de studii s-a majorat comparativ cu anul trecut. Radu Melnic, secretarul comisiei de admitere, a spus că „universitatea, timp de o lună, a plătit dublu  pentru încălzire. În loc de un milion șase sute, universitatea a plătit trei milioane și jumate”. Prețurile la energia electrică, gaze și încălzire au provocat modificarea prețului contractelor de studii, iar reforma reorganizării prin fuziune (absorbție) a universităților a influențat procesul educațional. Din anul acesta doritorii de a candida la facultățile de Medicină Veterinară, de Horticultură și de Agronomie își pot depune dosarele atât în sediul comisiei de admitere a UTM, din campusul Râșcani, cât și în cel de la Petricani. Data-limită de depunere a actelor în original este până pe 5 august inclusiv.

Secretarul responsabil al comisiei de admitere a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Alexandru Corlăteanu, a menționat că universitatea oferă programe, ca: Nutriție umană, Sănătatea mintală publică, Optometrie clinică, Fiziokinetoterapie și reabilitare. Cele mai solicitate specialități rămân: Stomatologie, Medicină și Farmacie. Planul de admitere în acest an prevede 450 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat pentru studii de licență și integrate și 492 de locuri în bază de contract. Secretarul a punctat că anul trecut absolut toate locurile bugetare au fost completate. Taxele în acest an nu au fost majorate, la unele specialități chiar a scăzut prețul la contract.

Viorica Gladchi, secretar comisiei de admitere a Universității de Stat din Moldova, a spus că taxele de studii s-au majorat, dar nesemnificativ, cu 500 sau 1000 de lei. Cele mai solicitate specialități rămân: Dreptul, Traducerea (la Facultatea de Litere) și specialitățile Facultatății de Științe Economice. De regulă nu se completează locurile bugetare din domeniul științelor chimice, științelor exacte și științelor naturii. USM oferă în acest an circa 60 de programe de licență și master în cadrul celor 11 facultăți.

Potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

Taxele de studii au crescut și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Prețurile au crescut cu aproximativ 1000 de lei. În acest an, taxele de studii sunt de 5000 pentru specialitățile cu frecvență redusă. Pentru cele cu frecvență la zi taxele de studii variază între 7000 și 10.000 de lei. De asemenea, în acest an a apărut o specialitate nouă – Game Design, prețul fiind de 10.000 de lei.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău