Sturza, despre arestările deputaților: „sistemul” a înțeles regulile de joc – cât mai multă impresie artistică

07 Feb. 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2022, 13:49 // Actual //  Lupu Eduard

Cu capul de asfalt, tak cu capul de asfalt. De perete, de colțul mesei, de copac, de… Cui și ce îi place. Doar „șeful” să fie satisfăcut. Dar „șeful” nu era simplu de satisfăcut în acele vremuri tulburi, a ironizat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza pe seama declarațiilor fostului ministru de Interne, Dorin Recean potrivit căruia cei care nu se supun regulilor urmează a fi dați „cu capul de asfalt”. Sturza justifică limbajul lui Recean prin faptul că, în acele timpuri, era important să i se intre în grații șefului.

Hai să nu fim ipocriți, spune Sturza, toți domnitorii au avut nevoie de „buzdugan”. Ideal era să acționeze nu doar cu forța gravitației, dar și cu cea a creierului. În cazul de față, parcă creier este destul. Ion Sturza dă de înțeles că în următoarea perioadă fenomenul reținerilor și arestărilor va lua amploare, iar pradă acestui fenomen va cădea un număr mare de persoane publice, de la politicieni până la jurnaliști.

Problema e că „sistemul” a înțeles regulile de joc – cât mai multă impresie artistică vineri seara. Specificul Moldovei e că avem „material” cât casa! În primele serii i-am avut pe „oamenii casei” – politicienii, afaceriști, procurori, judecători. Urmează jurnaliști, influenceri, sportivi, artiști. Regulile janrului ne spun că obvhatul social și de clasă trebuie să fie cât mai larg – de la opincă până la vlădică. Vlădica la desert. Nu va scăpa nimeni de „ghilotina” umilinței. Așa că, stimați proletari, pregătiți-vă să ocupați locurile devenite vacante. Dar vă rog, nu vă înghesuiți prea tare…”. afirmă omul de afaceri.

Numai că…De la „A” trebuie să ajungem la „Z”. Un drum lung și complicat. Deocamdată suntem la „a” mititel. Ceea ce e deja important pentru dreptate. Dar dacă nu ajungem la „Z”, am sfeclit-o.

Omul de afaceri spune că în cazul Stoianoglo totul se va termina cu o rușine.

Dacă în cazul Stoianoglo se pare că totul se va termina cu o rușine, în altele eșecul va fi echivalentul morții speranței. Dar oare această speranță este exclusiv legata  de a da pe cineva cu “capul de asfalt”? Sau mai avem nevoie și de altceva, de „pâine”, de exemplu?”, se întreabă pe finalul postării omul de afaceri, Ion Sturza.

Cinci foști deputați sunt învinuiți de îmbogățire ilicită, au fost plasați în arest la sfârșitul săptămânii trecute. Este vorba de Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu, care au fost arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov – pentru 20 de zile.

 

 

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău