ANSA a retras de pe rafturile magazinelor mai multe produse. Termen de valabilitate expirat și alte neconformități

07 Feb. 2022, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Feb. 2022, 14:43 // Actual //  MD Bani

Inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat controale planificate pentru verificarea conformității produselor alimentare plasate pe piață în rețelele de comerț cu amănuntul ale municipiului Chișinău. În urma verificărilor, inspectorii Agenției au retras din comercializare mai multe loturi de produse neconforme.

În rezultatul controalelor au fost depistate următoarele neconformități:
  • lipsa autorizației pentru preambalarea produselor alimentare;
  • prin efectuarea cumpărăturii de control s-a depistat utilizarea practicilor comerciale înșelătoare (la procurarea produselor promoționale s-a constatat diferența de preț raft/bon);
  • efectuarea preambalarii produselor (biscuiți, zefir, halva, mezeluri feliate) cu utilizarea practicilor incorecte (înșelătoare) – cântărirea produselor cu ambalaje (caserole, plastine alimentare), care cântăresc de la 6 până la 12 g. De facto comercializarea produselor se efectuează cu masa bruto.
  • 34 loturi de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, din care 9 loturi de torturi erau cu data fabricării modificată;
  • 16 loturi de produse alimentare în lipsa informației în limba de stat;
  • 29 loturi de produse alimentare marcate necorespunzător, și anume: – lipsa denumirii produselor; lipsa informație pentru consumatori (ora și data fabricării, termenul de valabilitate, producătorul, compoziția produsului), lipsa producătorului, nu este evidențiat alergenii, în compartimentul ingrediente nu este tradus corect unul din ingredient pe care îl indică producătorul; lipsa modului de preparare; sticherul aplicat nu corespunde mărimii caracterelor față de cel aplicat de către producător pe ambalajul de desfacere (mai mic); pentru fructele proaspete preambalate și fructelor uscate lipsa mențiunilor despre producător, anul roadei, categoria, condițiile de păstrare și valoarea nutritivă.
  • la unele produse lipsesc indicatoarele de preț;
  • nerespectarea trasabilității produselor.
Drept urmare, pe numele operatorilor din domeniul alimentar și persoanelor responsabile au fost întocmite prcese-verbale cu privire la contravenție administrative pentru neconformitățile depistate.

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău