Sturza spulberă speranțele Moldovei cu privire la începerea negocierilor de aderare la UE: Nimic nu se va întâmpla

12 Dec. 2023, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2023, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Așteptările pentru summit-ul Uniunii Europene care începe joi, 14 decembrie, privind începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina au fost spulberate, potrivit declarațiilor recente. Fostul premier și omul de afaceri, Ion Sturza, a anunțat că tentativa de a convinge premierul Ungariei, Viktor Orban, să voteze în favoarea începerii negocierilor a eșuat, iar acest subiect nu va avea un loc prominent pe agenda summit-ului.

Sturza a subliniat că, în ciuda eforturilor depuse, problema nu este legată de Moldova și Ucraina, care au îndeplinit toate condițiile impuse de Uniunea Europeană. Însă, o parte crucială a procesului se oprește la refuzul lui Orban de a susține negocierile de aderare, generând o întârziere considerabilă.

„Nu e vorba de integrare, ci doar de începerea negocierilor. Chișinăul a îndeplinit toate condițiile, iar Comisia Europeană era pregătită să demareze negocierile chiar a doua zi,” a declarat Sturza în cadrul emisiunii de la TV8 „Новая неделя с Анатолием Голя”. „Va trebui să așteptăm până în luna martie, iar acest summit se anunță a fi tensionat, cu mult sânge pe pereți,” a adăugat el, referindu-se la reacțiile anticipate ale participanților.

Diplomați au confirmat că atmosfera la summit este încărcată deoarece liderii europeni încep să conștientizeze amploarea implicațiilor deciziei lui Orban, care pare să-și asume o poziție fermă împotriva procesului de aderare. În condițiile în care s-a impus un embargo pentru integrarea în UE, există temeri că acesta ar putea avea consecințe serioase asupra relațiilor Ungariei cu blocul comunitar.

„Liderul ungar joacă tare. E ultima lovitură a acestuia de a rupe miliarde de euro de la UE fără să îndeplinească 25 de condiționalități ale Bruxellesului. Este vorba statul de drept, democratizare, drepturile minorităților. Dacă ar fost lansate negocierile, Ucraina ar fi trebuit să primească 70 de miliarde de euro, dintre care 50 miliarde sunt suport economic și 20 de miliarde suport militar”, a punctat Sturza.

Summitul Comisiei Europene va avea loc la Bruxelles, joi și vineri, 14-15 decembrie, iar el va mai avea ca fundal și cedarea de către Spania a președinției rotative a Uniunii, care va fi preluată vreme de șase luni de către Belgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău