SUA extind sancțiunile: Bănci rusești și chineze, implicate în scheme de ocolire a restricțiilor

16 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Departamentul Trezoreriei SUA, prin intermediul Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC), a extins recent lista de sancțiuni, adăugând companii chineze și rusești, dar și o bancă kârgâzstană, care au fost implicate în scheme de ocolire a sancțiunilor impuse de SUA. Potrivit OFAC, Rusia și China colaborează pentru a crea platforme regionale de compensare, care facilitează tranzacțiile transfrontaliere pentru produse supuse sancțiunilor.

Printre companiile chineze incluse în sancțiuni se numără: Anhui Hongsheng International Trade Co Ltd, Qingyuan Fo Feng Leda Supply Chain Service Co Ltd, Heilongjiang Shunsheng Economic And Trade Development Co Ltd, și altele. De asemenea, mai multe bănci rusești, deja sancționate, sunt implicate în aceste scheme, precum „Sberbank”, „Alfa-Bank”, „Sovcombank”, „T-Bank” și „Tochka”.

O altă entitate sancționată este banca kârgâză „Keremet Bank”. Ministerul Finanțelor SUA susține că, începând din vara anului 2024, reprezentanții băncii au colaborat cu oficiali ruși și cu „Promsvyazbank” pentru a implementa aceste scheme de evitare a sancțiunilor. De asemenea, se afirmă că Ministerul Finanțelor din Kârgâzstan a vândut pachetul de control al „Keremet Bank” unei companii legate de un oligarh rus, în scopul creării unui centru financiar destinat ocolirii restricțiilor.

În plus, omul de afaceri rus-moldovean Ilan Șor, aflat sub sancțiuni, este acuzat de participare la negocieri privind rolul „Keremet Bank” în aceste operațiuni, care au inclus și tranzacții legate de complexul industrial militar rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

16 Ian. 2025, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 13:46 // Actual //  Ursu Victor

Vladimir Gusinski, unul dintre cei mai influenți oligarhi din perioada lui Boris Elțîn, cunoscut pentru deținerea canalului NTV, (avea subsidiară și în Republica Modlova n.a) dar care a fost închsiă în anului 2022 și a postului „Ecoul Moscovei”, a declarat că a ajuns în faliment, fără afaceri și cu datorii de aproape 7,5 milioane de dolari. Conform unui document financiar publicat de „Agentstvo” și analizat de către jurnaliști, Gusinski a fost ajutat financiar de mai mulți oameni de afaceri și politicieni, printre care Nikolai Senkevic, Leonid Nevzlin, Anatolii Ciubais și Maxim Katz.

Afirmațiile au fost făcute într-o declarație depusă la începutul anului 2025, ca parte a procesului de divorț dintre Gusințki și soția sa, Elena Konstantin, care a confirmat autenticitatea documentului.

Potrivit acestuia, datoriile fostului oligarh către zece creditori depășesc 7,3 milioane de dolari, în timp ce activele sale sunt estimate la puțin peste 5,9 milioane de dolari. Gusințki deține două case în Connecticut, un Mercedes S550, un cont bancar în Israel la Mizrahi-Tefahot, precum și bijuterii de valoare.

Cheltuielile săptămânale ale acestuia, conform documentului, se ridică la 4.990 de dolari. În detaliu, 2.308 dolari sunt cheltuiți pentru închirierea locuinței din Israel, 750 de dolari pentru alimente, 462 de dolari pentru îmbunătățirea locuinței, 456 de dolari pentru întreținerea automobilului, 403 dolari pentru medicamente, 323 de dolari pentru gaz, 192 de dolari pentru întreținerea copiilor și 96 de dolari pentru îmbrăcăminte. Două dintre companiile pe care le deținea, News Ru Israel LTD și New Media Holding LLC, trec acum prin procedura de faliment.

Gusinski a dezvăluit și lista creditorilor săi: fostul director general al „Gazprom Media” Nikolai Senkevic, cu o datorie de 1,35 milioane de dolari, Anatolii Ciubais, fostul șef al „Rostec”, cu o datorie de 500.000 de dolari, omul de afaceri Max Barsky, cu 480.000 de dolari, și fostul acționar al „Probusinessbank” Alexander Zheleznyak, cu 400.000 de dolari. De asemenea, datoriile includ 100.000 de dolari către blogerul Maxim Katz și 60.000 de dolari către Cvi Heifetz, probabil fost ambasador al Israelului în Rusia.

În ciuda acestor dezvăluiri, Gusinski a refuzat să comenteze despre documentul financiar și situația sa financiară.

În trecut, el a fost implicat în litigii cu Vladimir Evtușenkov, alt oligarh, legate de datorii de 10 milioane de dolari, și a fost dat în judecată și de alte persoane și companii, inclusiv o instanță din Florida care a cerut 400.000 de dolari pentru costuri de întreținere a unei ambarcațiuni de lux.

Gusințki a fost, în anii ’90, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia, creând „Most-Bank” și deținând mari media, inclusiv NTV și „Echo Moskvî”. Forbes estima averea sa la 400 de milioane de dolari în 2010.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală