Statele Unite au amenințat Ucraina cu deconectarea de la internetul prin satelit Starlink dacă Kievul nu semnează acordurile privind exploatarea resurselor naturale. Informația a fost dezvăluită de agenția Reuters, care citează surse familiare cu negocierile.
Potrivit acestora, accesul continuu al Ucrainei la sistemul Starlink, deținut de compania SpaceX, a fost discutat în cadrul negocierilor dintre oficiali americani și ucraineni, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat propunerea inițială făcută de ministrul american al finanțelor, Scott Bessent.
Subiectul a fost reluat în timpul întâlnirii dintre reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, și Zelenski. Surse citate susțin că oficialii americani au transmis clar că accesul la Starlink va fi suspendat dacă nu se ajunge la o înțelegere privind mineralele critice. „Ucraina este complet dependentă de Starlink, îl consideră un fel de „Stea Polară”. Pierderea accesului la acest sistem ar fi o lovitură serioasă pentru ei”, a declarat o sursă.
Melinda Haring, cercetător principal la Atlantic Council, a subliniat importanța strategică a sistemului Starlink pentru operarea dronelor utilizate de armata ucraineană. „Dacă Ucraina pierde accesul la Starlink, acest lucru ar schimba semnificativ regulile jocului”, a afirmat Haring. Ea a adăugat că Ucraina a atins paritatea cu Rusia în utilizarea dronelor și artileriei, având în prezent o gamă largă de drone, de la cele de recunoaștere și navale până la drone de atac cu rază lungă.
Ambasada Ucrainei la Washington, Casa Albă și Pentagonul nu au oferit comentarii oficiale despre situație.
Între timp, președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa este aproape de a finaliza un acord privind resursele naturale cu Ucraina. „Președintele Zelenski urmează să semneze acest acord, iar veți vedea acest lucru în curând”, a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz.
Conform publicației The Wall Street Journal, acordul privind exploatarea comună a resurselor minerale ar putea fi semnat sâmbătă, 22 februarie. Detaliile documentului nu au fost încă finalizate, însă părțile par să fie aproape de un consens.
Planul pentru o astfel de colaborare a fost propus pentru prima dată de Zelenski în toamna anului 2024, în cadrul „planului său de victorie”. După victoria lui Trump în alegeri, negocierile au accelerat, dar au întâmpinat obstacole majore.
Administrația SUA a solicitat ca Ucraina să transfere 50% din veniturile generate de exploatarea resurselor și jumătate din valoarea noilor licențe eliberate unor terțe părți. În schimb, Washingtonul a promis asistență militară și un acord prioritar față de alte parteneriate comerciale ale Kievului. Zelenski a refuzat de două ori să semneze, cerând garanții clare de securitate pentru Ucraina.
După o întâlnire recentă cu Keith Kellogg, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru „un acord solid, eficient, de investiții și securitate cu SUA”. La rândul său, Washingtonul a apreciat deschiderea lui Zelenski, calificând acordul privind resursele naturale drept „cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina”.