SUA șantajează Ucraina: semnați acordul pentru resurse naturale sau pierdeți accesul la Starlink

22 Feb. 2025, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 13:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au amenințat Ucraina cu deconectarea de la internetul prin satelit Starlink dacă Kievul nu semnează acordurile privind exploatarea resurselor naturale. Informația a fost dezvăluită de agenția Reuters, care citează surse familiare cu negocierile.

Potrivit acestora, accesul continuu al Ucrainei la sistemul Starlink, deținut de compania SpaceX, a fost discutat în cadrul negocierilor dintre oficiali americani și ucraineni, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat propunerea inițială făcută de ministrul american al finanțelor, Scott Bessent.

Subiectul a fost reluat în timpul întâlnirii dintre reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, și Zelenski. Surse citate susțin că oficialii americani au transmis clar că accesul la Starlink va fi suspendat dacă nu se ajunge la o înțelegere privind mineralele critice. „Ucraina este complet dependentă de Starlink, îl consideră un fel de „Stea Polară”. Pierderea accesului la acest sistem ar fi o lovitură serioasă pentru ei”, a declarat o sursă.

Melinda Haring, cercetător principal la Atlantic Council, a subliniat importanța strategică a sistemului Starlink pentru operarea dronelor utilizate de armata ucraineană. „Dacă Ucraina pierde accesul la Starlink, acest lucru ar schimba semnificativ regulile jocului”, a afirmat Haring. Ea a adăugat că Ucraina a atins paritatea cu Rusia în utilizarea dronelor și artileriei, având în prezent o gamă largă de drone, de la cele de recunoaștere și navale până la drone de atac cu rază lungă.

Ambasada Ucrainei la Washington, Casa Albă și Pentagonul nu au oferit comentarii oficiale despre situație.

Între timp, președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa este aproape de a finaliza un acord privind resursele naturale cu Ucraina. „Președintele Zelenski urmează să semneze acest acord, iar veți vedea acest lucru în curând”, a declarat consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz.

Conform publicației The Wall Street Journal, acordul privind exploatarea comună a resurselor minerale ar putea fi semnat sâmbătă, 22 februarie. Detaliile documentului nu au fost încă finalizate, însă părțile par să fie aproape de un consens.

Planul pentru o astfel de colaborare a fost propus pentru prima dată de Zelenski în toamna anului 2024, în cadrul „planului său de victorie”. După victoria lui Trump în alegeri, negocierile au accelerat, dar au întâmpinat obstacole majore.

Administrația SUA a solicitat ca Ucraina să transfere 50% din veniturile generate de exploatarea resurselor și jumătate din valoarea noilor licențe eliberate unor terțe părți. În schimb, Washingtonul a promis asistență militară și un acord prioritar față de alte parteneriate comerciale ale Kievului. Zelenski a refuzat de două ori să semneze, cerând garanții clare de securitate pentru Ucraina.

După o întâlnire recentă cu Keith Kellogg, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru „un acord solid, eficient, de investiții și securitate cu SUA”. La rândul său, Washingtonul a apreciat deschiderea lui Zelenski, calificând acordul privind resursele naturale drept „cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală