Londra îşi pierde titlul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, angajaţii britanici nu mai vor să fie plătiţi în lire sterline, inflaţia urcă la un maxim pe 41 de ani, firmele britanice renunţă la exporturi din cauza Brexitului.
Lista problemelor cu care se confruntă Marea Britanie se îngroaşă.
Londra îşi pierde titlul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, angajaţii britanici nu mai vor să fie plătiţi în lire sterline, inflaţia urcă la un maxim pe 41 de ani, firmele britanice renunţă la exporturi din cauza Brexitului. Lista problemelor cu care se confruntă Marea Britanie se îngroaşă.
Londra şi-a pierdut statutul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, titlul fiind preluat de Paris, potrivit Bloomberg. Este un alt semn simbolic al statutului în diminuare al Marii Britanii după Brexit. Se
„Economia britanică ca întreg a fost permanent afectată de Brexit“, declara recent Michael Saunders, fost strateg al Bank of England. „Nevoia de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli nu ar exista dacă Brexitul nu ar fi redus producţia potenţială atât de mult“.
Piaţa britanică de acţiuni suferea de ceva timp din cauza performanţei slabe a economiei, însă acest an a fost mai rău din cauza crizei energiei, inflaţiei de două cifre şi turbulenţelor economice provocate de controversatul plan de reducere a impozitelor al fostului premier Liz Truss.
Lira sterlină se îndreaptă de asemenea către cel mai slab nivel în raport cu dolarul de la mijlocul anilor ’80. Din această cauză, angajaţii britanici, de la bănci mari la startup-uri mici, întreabă de luni întregi dacă nu cumva pot fi plătiţi în dolari în loc de lire sterline. Companii de recrutare, experţi în relocare şi manageri susţin că deprecierea puternică a lirei sterline creează probleme atât pentru angajaţi, cât şi pentru firme în Marea Britanie după Brexit în condiţiile în care piaţa muncii rămâne sub presiune, iar lupta pentru talente continuă.
Inflaţia reprezintă o altă problemă majoră pentru britanici. Scumpirea dramatică a energiei a împins rata inflaţiei chiar mai sus decât aşteptările, la un maxim pe 41 de ani în octombrie, sporind presiunea asupra băncii centrale a ţării să majoreze dobânzile din nou.
Indicatorul preţurilor de consum a urcat la 11,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Strategii Bank of England s-au declarat pregătiţi să majoreze costurile finanţării în forţă pentru a aduce inflaţia sub control. Inflaţia este acum de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a BoE în pofida a opt majorări de dobânzi în ultimul an.
Ministrul finanţelor Jeremy Hunt a anunţat că va ajuta banca să readucă inflaţia la ţintă prin măsuri „dure, dar necesare“ pentru diminuarea deficitului bugetar.
La ani după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, businessurile ţării se confruntă în continuare cu scăderi ale vânzărilor în condiţiile în care birocraţia îngreunează exporturile către blocul european.
Renumitul retailer londonez Fortnum & Mason, de exemplu, nu şi-a mai trimis bunurile în majoritate ţărilor UE din ianuarie cel puţin după ce suspendarea „temporară“ a exporturilor către Europa s-a prelungit.
Vasta majoritate a businessurilor britanice, 80% dintre cele înregistrate la Camerele Britanice de Comerţ, întâmpină dificultăţi în a exporta de la Brexit.