Supracapacitatea de producţie industrială chinezească a adus Beijingul şi UE în prag de război comercial

01 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  bani.md

Supracapacitatea de producţie industrială a Chinei este motivul multor dispute cu caracter de război comercial între Beijing şi Uniunea Europeană. Excesul de bunuri, dat şi de consumul intern slab, este exportat şi, dacă acestea mai sunt şi subvenţionate într-un fel sau altul de statul chinez, ameninţă viabilitatea producătorilor şi exportatorilor europeni.

Cele mai vulnerabile sunt economiile ba­zate excesiv pe exporturi, care nu pot concura la preţ pe pieţele internaţionale. Germania este una dintre acestea. Însă chiar Germania, cea mai mare economie europeană, a fost criticată pentru dezechilibrele comerciale pe care le pro­duce. În fiecare an începând din 2000 această ţară a exportat mai mult decât a importat, scrie Euractiv.

„Atât China, cât şi Germania sunt eco­no­mii care subconsumă, într-o anumită mă­sură, iar acest lucru duce la exces de producţie“, ex­plică Sander Tordoir, economist-şef la Centrul pentru Reformă Euro­peană. Producând mai mult decât consumă cu sa­larii mai mici decât ale vecinilor şi cu chel­tuieli publice reduse, şi Germania împune cos­turi altora, aprecia­ză analistul. Acest lu­cru are ca rezultat defi­cite de comerţ extern pen­tru alţii, ceea ce înseam­nă că acele economii de fapt absorb excesul de producţie germa­nă. Strate­gia Chinei este similară.

Dintre economiile mari est-europene, doar Polonia şi România au deficit comercial cu Germania. Ele sunt şi cel mai puţin dependente de această ţară. Polonia, care se află în top 5 par­teneri comerciali ai liderului european, are cel mai mare deficit, de 10,2 mili­arde euro în 2023.

Anvergura schimburilor co­mer­ciale este uria­şă. Exporturile Germaniei către Polonia sunt de trei ori mai mari decât cele către Ungaria, iar impor­turile de patru ori mai mari decât cele din România.

Excedentul comercial al Germaniei în relaţiile cu România a fost de 2,8 miliarde euro anul trecut. Dar cu Ungaria cea mai mare putere industrială a Europei are un deficit de 4,5 miliarde euro. În Ungaria s-au adunat toţi cei trei mari constructori auto germani cu fabrici de asamblare şi de motoare. Economia maghiară este o piaţă mică, astfel că o mare parte din producţia fabricilor germane de acolo se duce în Germania. Excedentul comercial al Cehiei este şi mai mare, de 7,1 miliarde euro. Principala verigă comercială dintre cele două ţări este dată tot de industria auto. În Cehia, Volkswagen are subsidiara Skoda. De altfel, Cehia are al cincilea surplus cu Germania ca mărime din lume (2023), cel mai mare fiind cel al Chinei. Astfel de legături au dus la stabilirea a 4.000 de companii germane sau cu acţionari germani în Cehia, potrivit datelor guvernului de la Berlin.

În Ungaria, circa 3.000 de companii germa­ne au activitate. Statistica maghiară arată că a­colo businessul german asigură locuri de mun­că pentru 300.000 de oameni şi produce apro­xi­mativ o şesime din PIB-ul ţării. În ceea ce pri­veşte Polonia, revista Markt und Mittelstand scrie că pe cea mai mare piaţă est-europeană au operaţiuni 9.500 de firme şi companii cu capital german, iar numărul lor creşte. Sectorul spre care cele mai multe dintre ele se orientează este cel auto.

În România, cifra este asemănătoare. Legă­turile dintre companiile şi piaţa germane şi economiile est-europene sunt foarte strânse şi de aceea, acum, când economia germană are pro­bleme, are dificultăţi, mai ales la nivelul pro­ducţiei industriale şi Europa de Est. Depen­denţa îşi arată toxicitatea. Însă cele mai mari îngrijorări le provoacă exporturile subvenţio­nate ale Chinei şi cum acestea pun în pericol viabilitatea celor mai mari exportatori germani, arată Euractiv. Acest lucru pune cele două ţări „pe curs de coliziune“, spun experţii.

Supracapacităţii de producţie industrială chinezească Comisia Europeană i-a răspuns recent cu o anchetă antisubvenţii privind maşinile electrice şi cu planuri de a impune tarife pe importurile de EV din China. „Numărul de companii industriale cu pierderi din China este acum de 180.000, de cel puţin trei ori mai mare decât în orice moment în ultimii 25 de ani“, a spus Tordoir, argumentând că aceste companii s-ar putea să fi menţinute pe linia de plutire de guvernul chinez prin subvenţionarea exporturilor.

Finanţarea de la stat ar viza în mod special „noile forţe productive de calitate“ în ultimele luni, a explicat analistul, în special „capătul superior al lanţului valoric industrial“ – cum ar fi maşinile, utilajele, substanţele chimice şi procesoarele. Acest lucru ar însemna că subvenţiile industriale ale Chinei şi strategia industrială generală s-au concentrat „pe exact sectoarele în care Germania tinde să fie cea mai puternică, atât ca producător, cât şi ca exportator“, a subliniat el.

Ipoteza „supracapacităţii“ din China nu este, totuşi, necontestată – unii critici punând la îndoială premisele sale teoretice. Părţile interesate chineze au ridicat, de asemenea, semne de îndoială cu privire la validitatea argumentului, Parker Shi, preşedintele producătorului auto chinez Great Wall Motor International, ajungând până la a-l numi un „concept fals“. Însă pentru Ulrich Ackermann, director general pentru comerţ exterior la asociaţia germană de producători de maşini VDMA, problema este reală.

„China produce tot atâtea maşini cât următoarele patru ţări la un loc“, a spus Ackermann, menţionând că, în ciuda slăbirii cererii interne în ultimii ani, „producţia continuă ca de obicei“. Ackermann credea că guvernul chinez menţine în viaţă „fabrici care nu sunt viabile, creând supracapacitate uriaşă care acum este împinsă din ce în ce mai mult pe pieţele de export“. „Fiecare provincie, fiecare oraş şi, în unele cazuri, chiar şi fiecare district încearcă să protejeze locurile de muncă şi să subvenţioneze tot ce se poate la toate nivelurile“, a spus el.

„Indemnul de a intra pe pieţele de export a crescut brusc, iar guvernul chinez promovează, de asemenea, acest lucru“, crede Ackermann. De exemplu, statul ar crea stocuri pentru a satisface „cererea anuală globală de excavatoare“, a spus el. Potrivit unei analize recente VDMA, cota din piaţa globală a exporturilor chineze de utilaje s-a majorat de la aproximativ 3% în 2001 la 18% în 2022, depăşind liderul Germania deja în 2020. Ackermann crede că principala diferenţă dintre China şi Germania era că produsele germane vor avea în continuare cerere globală fără a fi subvenţionate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO