Țara care pretinde că are al doilea mare zacamânt de litiu. ”Aurul alb” o poate transforma într-o putere economică

07 Mart. 2023, 08:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mart. 2023, 08:30 // Actual //  Lupu Eduard

Un depozit uriaş de litiu a fost descoperit în Iran, un element cheie care intră în componenţa bateriilor pentru dispozitive şi vehicule electrice, care ar putea fi al doilea ca mărime din lume.

”Pentru prima dată a fost descoperită în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul ţării, a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor şi comerţului, la televiziunea de stat iraniană.

Ministerul consideră că depozitul deţine 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit ”aurul alb” pentru industria vehiculelor electrice în creştere rapidă.

Dacă cifra susţinută este exactă, zăcământul de litiu ar fi al doilea cel mai mare cunoscută din lume, după unul din Chile, care deţine 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum şi în bateriile reîncărcabile, precum cele folosite în telefoanele mobile.

Preţul metalului a crescut vertiginos în ultimul an ca urmare a cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanţului global de aprovizionare şi a inflaţiei, dar a scăzut mai recent, suferind o corecţie pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice şi a încetinirii activităţii de afaceri în China, unde piaţa de vehicule electrice are cea mai mare creştere.

Ştirile despre zăcământul de litiu din Iran, dacă sunt adevărate, ar fi un colac de salvare pentru economia distrusă a ţării.

Cu economia afectată de câţiva ani de sancţiuni internaţionale grele şi confruntată cu deprecierea monedei, care a atins punctul cel mai scăzut faţă de dolar la sfârşitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacităţii de a exporta astfel de resurse valoroase – deşi partenerii săi comerciali ar fi probabil limitati din cauza sancţiunilor.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să suporte sancţiuni din partea naţiunilor occidentale, care acuză Teheranul că a furnizat Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina.

Guvernul iranian a petrecut, de asemenea, aproape şase luni reprimând violent drepturile femeilor şi protestatarilor antiguvernamentali.

În ceea ce priveşte piaţa globală a litiului, o astfel de adăugare la rezervele cunoscute ale lumii ar putea duce la scăderea preţurilor acestui metalul, în funcţie de capacitatea Iranului de a exporta.

Iranul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din lume, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă, din cauza sancţiunilor, i-a redus capacitatea de a atrage venituri şi valută, precum şi capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.

Analiştii Goldman Sachs consideră că preţul litiului va scădea în continuare.

”În următoarele 9-12 luni, suntem din ce în ce mai constructivi în ceea ce priveşte metalele de bază, în timp ce ne aşteptăm la o mişcare mai scăzută a preţurilor litiului alături de cobalt şi nichel”, potrivit unui raport al biroului de cercetare pentru mărfuri al băncii, de la sfârşitul lunii februarie.

În următorii doi ani, Goldman se aşteaptă ca oferta de litiu să crească în medie cu 34% de la an la an, în frunte cu Australia şi China, care deţin unele dintre cele mai mari rezerve de metal din lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău