Țara europeană care scumpește gazul pentru consumatori: ”Cu siguranță câteva sute de euro pe gospodărie”

29 Iul. 2022, 08:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 08:26 // Actual //  Lupu Eduard

Germania urmează să impună o taxă tuturor consumatorilor de gaze naturale, de la 1 octombrie, menită să ajute furnizorii care se confruntă cu creşterea preţurilor la importul gazelor, a arătat joi un proiect de lege, transmite Reuters.

Taxa urmăreşte să împartă costurile suplimentare pentru înlocuirea gazului din Rusia între toţi utilizatorii şi să prevină insolvenţa în rândul comercianţilor de gaze.
Consumatorii casnici şi industriali cu contracte pe termen lung vor fi afectaţi de taxă, care va fi valabilă până la sfârşitul lunii septembrie 2024, se arată în document.
Importatorii de gaze vor trebui să suporte singuri costurile în creştere până când taxa va intra în vigoare.

Taxa este un avantaj pentru importatorii aflaţi în dificultate, în special Uniper, cel mai mare beneficiar al Germaniei de gaz rusesc, care a primit un ajutor de stat săptămâna trecută, şi divizia de gaze a EnBW, VNG.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa va fi între 1,5 euro cenţi şi 5 euro cenţi pe kilowatt oră (Kwh), veniturile fiind disponibile tuturor companiilor care trebuie să înlocuiască gazul rusesc.

Asta înseamnă că o gospodărie de patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro pe an.
Habeck a spus că măsura este una dificilă, dar importantă pentru stabilizarea pieţei energetice.

”Nu se ştie exact cât va costa (gazul) în noiembrie, dar vestea amară este că cu siguranţă sunt câteva sute de euro pe gospodărie”, a spus el.

Mai multe detalii despre taxă vor fi anunţate în august, se arată în document.

Asociaţia de utilităţi VKU a salutat măsura, adăugând că taxa ar trebui crescută sau extinsă, dacă preţurile mari vor persista.
O condiţie prealabilă pentru ca guvernul să declanşeze mecanismul este perturbarea semnificativă a fluxurilor de gaze în Germania.

Grupul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, săptămâna aceasta.

Germania a trecut luna trecută la a doua dintre cele trei etape ale planului său de urgenţă a aprovizionării, permiţând guvernului să declanşeze o clauză de ajustare a preţurilor, astfel încât furnizorii să poată transmite creşterile de preţ către clienţii lor, deşi încă nu a făcut acest lucru.
O taxă generală care ar creşte preţurile gazelor pentru toată lumea, indiferent de furnizor, este considerată totuşi mai echitabilă.

Între timp, guvernul a făcut un apel către cetăţeni şi industrie să economisească energie acum, astfel încât să poată umple instalaţiile de stocare a gazelor înainte de iarnă – urmărind ca până în noiembrie să se ajungă la 95% din capacitate, de la 67,2% în prezent.

Firmele îşi cântăresc opţiunile, în timp ce Berlinul a spus deja că va stinge luminile la 200 de clădiri publice şi repere, pe timp de noapte.

În vreme ce Germania trece prin ceea ce Habeck a numit ”cea mai mare criză energetică a sa”, eşecul Gazprom de a livra gazele rezervate împinge companiile să-şi procure combustibilul la preţuri semnificativ mai mari de piaţă, a spus el.

„Această diferenţă (de preţ) este taxa. Apoi este transmisă consumatorului final, deoarece altfel companiile ar pierde definitiv milioane pe săptămână”, a adăugat el.
Marcel Fratzscher, preşedintele institutului economic DIW, a spus că este ”drept şi necesar” să se transfere costurile către toţi consumatorii, iar germanii ar trebui să se pregătească pentru cel puţin o triplare a facturilor de încălzire pe gaze, dar ar trebui să existe măsuri de ajutor pentru a sprijini persoanele cu venituri mici. potrivit Rheinische Post.

Habeck a spus că oamenii care vor ajunge în sărăcie din cauza preţurilor mai mari ale energiei trebuie protejaţi şi că vor fi luate măsuri de ajutor.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea prestării serviciilor agricole publice, stimularea creșterii orientate spre piață și asigurarea, în același timp, a mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente, potrivit unui comunicat al instituțiței financiare.

Proiectul va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”.

Pe lângă obiectivele menționate mai sus, Proiectul AGGRI va contribui la îmbunătățirea sistemelor esențiale de elaborare și implementare a politicilor, de monitorizare și evaluare a cheltuielilor publice. De asemenea, proiectul prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău