Umbra lui Putin peste criza politică din Italia

29 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Cotidianul italian La Stampa a publicat joi un articol în care arată că Antonio Capuano, consilier pe probleme internaționale al lui Matteo Salvini, și Oleg Kostiukov, un oficial al ambasadei ruse, s-au întâlnit înaintea căderii guvernului Draghi.

Potrivit La Stampa, care citează serviciile secrete italiene, diplomatul rus l-a întrebat pe omul de încredere al liderului Matteo Salvini despre posibilitatea ca Liga, partidul acestuia, să își retragă miniștrii din guvernul condus de Mario Draghi. Reamintim că premierul Draghi a demisionat după ce mai multe partide din coaliția pe care o conducea și-au retras sprijinul politic. Draghi a avut o atitudine constant anti-rusă pe durata invaziei din Ucraina.

În replică, Salvini a catalogat dezvăluirile drept o „știre falsă”. La Stampa și-a apărat însă articolul, spunând că acesta se bazează pe un rezumat informal al activității serviciilor de informații pe această temă, potrivit agenției Ansa.

În trecut, Salvini și-a exprimat în mai multe rânduri admirația față de președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, Salvini a condamnat invazia Moscovei în Ucraina.

Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, și partidul de centru Italia Viva au cerut joi un raport explicativ de urgență în parlament, în Camera inferioară. Ministrul de externe Luigi Di Maio a cerut și el clarificări. „Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat Di Maio. „Îi spun lui Salvini că trebuie să dea explicații cu privire la relațiile cu Rusia”, a mai spus acesta, citat de Ansa.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău