Țara europeană care va instrui mii de soldați ucraineni pe teritoriul său. „Facem asta respectând statul de drept”

16 Oct. 2022, 04:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Oct. 2022, 04:56 // Actual //  Lupu Eduard

Țările din Uniunea Europeană au ajutat Ucraina cu armament de la începutul războiului. Măsurile de ajutor merg și mai departe.

Franţa va forma „până la 2.000 de soldaţi ucraineni” pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă, 15 octombrie, ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien.

Aceşti militari „vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămâni”, a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: „formarea generală a combatantului”, „apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica”, şi „un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate”.

„Facem asta respectând statul de drept, fără să fim vreodată în cobeligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război” după invazia Rusiei, a subliniat ministrul.

Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, precizând un anunţ făcut în acest sens miercuri de preşedintele Emmanuel Macron.

Numărul de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Crotale care vor fi trimise la Kiev „este pe cale să fie definit cu ucrainenii”, dar „va fi semnificativ pentru a le permite să-şi apere cerul”, a spus el.

„Avem douăsprezece din acestea, dar este un dispozitiv destinat să se stingă treptat şi să fie înlocuit cu MAMBA (sisteme de apărare antiaeriană echipate cu rachete Aster, cu o rază de acţiune de până la 50 kilometri sau chiar 100 de kilometri), aşa că acest lucru nu va crea un deficit pentru armata franceză”, a mai afirmat ministrul apărării el, precizând că „scopul este de a finaliza această operaţiune în următoarele două luni”.

Sébastien Lecornu a amintit, de asemenea, că, pe lângă cele 18 tunuri Caesar deja trimise Kievului, „discuţiile continuă pentru mobilizarea a şase tunuri suplimentare” şi că Franţa studiază „livrarea de rachete sol-sol precum LRU (lansator de rachete multiple)” ca răspuns la o cerere ucraineană

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău