S-au adunat dictatorii la Astana. A fost prezent şi „Ţarul Rusiei”

15 Oct. 2022, 21:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2022, 21:59 // Actual //  Lupu Eduard

Până în prezent, Sarybai a fost director executiv al secretariatului CICA. În conformitate cu decizia luată joi, această funcţie a fost redenumită ca Secretar General.

Capitala Kazahstanului, Astana, a găzduit reuniunea Consiliului şefilor de stat al Comunităţii Statelor Independente (CSI), prezidată de preşedintele Kassym-Jomart Tokayev pe 14 octombrie.

Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, Prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan, Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukashenko, Preşedintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov, Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, Preşedintele Turkmenistanului Serdar Berdimuhamedow, Preşedintele Tadjikistanului Emomali Rahmon, Preşedintele Uzbekistanului Shavkat Mirziyoyev şi Sunt prezenţi secretarul executiv al CSI şi preşedintele Comitetului executiv, Serghei Lebedev.

„Vă mulţumesc sincer pentru susţinerea iniţiativelor Kazahstanului în cadrul preşedinţiei CSI şi participarea la evenimentele internaţionale care au loc în aceste zile la Astana”, a spus Tokayev în declaraţiile sale de bun venit.

În cadrul întâlnirii au discutat despre cooperarea în cadrul CSI, să analizeze şi să adopte documente pentru dezvoltarea şi consolidarea legăturilor de integrare în domeniile comercial, economic, cultural, umanitar şi de securitate.

De asemenea,  liderii au adoptat programul de cooperare în combaterea terorismului şi a altor manifestări violente de extremism pentru anii  2023-2025.

În 2020, summitul CSI a luat decizia de a declara  2022 drept Anul artelor populare şi al patrimoniului cultural, iar 2023 este Anul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.

De asemenea, şefii de stat vor lua o decizie privind pasarea preşedinţiei CSI în 2023 către Kârgâzstan, a transmis AsiaTimes.

BigAsia transmite că participanţii la summit-ul Conferinţei privind interacţiunea şi măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA) l-au numit pe diplomatul kazah Kairat Sarybai ca secretar general al organizaţiei. Acest lucru a fost anunţat de  ministrul de Externe al Kazahstanului, Mukhtar Tleuberdi , la summitul CICA.

„Pentru a oferi cel mai înalt sprijin ţărilor participante şi pentru a avansa în procesul de transformare [a asociaţiei], preşedinţia propune summit-ului să desemneze directorul executiv al secretariatului CICA, Kairat Sarybai., în calitate de prim secretar general al CICA. Kazahstanul este pregătit să-şi continue munca pentru a oferi comunicare şi asistenţă profesională maximă în perioada următoare de transformare”, a spus Tleuberdi.

El a rezumat şi rezultatele summitului, amintind că Declaraţia de la Astana privind transformarea CICA a fost adoptată. „Prin adoptarea acestui document, statele membre au făcut primul pas practic în procesul de transformare, inclusiv redenumirea postului de Chief Executive Officer în Secretar General. Am încredinţat Secretarului General sarcina de a face propuneri de consultări cu ţările participante pentru a elabora o listă  de parcurs cu măsurile necesare procesului de transformare a CICA”, a explicat ministrul de Externe kazah.

CICA este un forum interstatal creat la iniţiativa Kazahstanului în 1992, având ca scop crearea condiţiilor pentru dialog, luarea deciziilor şi implementarea măsurilor în domeniul securităţii în Asia. Până în prezent, 28 de state sunt membre ale CICA, încă nouă ţări şi cinci organizaţii internaţionale au statut de observator. Din 2014, sediul CICA este situat în Nur-Sultan (Astana).

Realitatea Live

23 Feb. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2024, 17:28 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia este pe cale să încheie un acord important privind migrația cu India, în vederea atragerii de forță de muncă calificată și necalificată în sectoarele cheie ale economiei, precum agricultura, construcțiile și turismul.

Potrivit declarațiilor premierului, se estimează că acordul va fi semnat în luna martie și va fi apoi supus ratificării Parlamentului. Conform prevederilor acestui acord, lucrătorii necalificați vor putea sta în Grecia pentru o perioadă de până la cinci ani, însă după 18 luni vor fi obligați să se întoarcă în India pentru o perioadă de șase luni înainte de a reveni în Grecia. Pe de altă parte, lucrătorii calificați vor primi permise de rezidență pentru o perioadă de trei ani consecutive.

Această înțelegere face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului grec, care vizează atragerea a aproximativ 40.000 de lucrători din țările partenere, inclusiv Armenia, Georgia, Republica Moldova, Filipine și Vietnam. Obiectivul principal al acestor acorduri este să rezolve problema deficitului masiv de forță de muncă cu care se confruntă Grecia.

Acest efort vine ca răspuns la adoptarea unei legi în perioada Crăciunului, care facilitează angajarea legală a migranților care lucrează deja în Grecia. Guvernul elen are în plan și îmbunătățirea procedurilor administrative pentru a accelera procesul de emitere a permiselor de rezidență și reînnoirea acestora.

Astfel, Grecia face pași importanți pentru a atrage și integra forța de muncă din alte țări, contribuind astfel la creșterea economică și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru toți locuitorii săi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău