Țara în care cei săraci trăiesc în penthouse-uri. Autoritățile repartizează locuințele

15 Apr. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 15:00 // Actual //  MD Bani

În Coreea de Nord, Kim Jong-un construiește multe clădiri înalte cu apartamente în capitala Phenian, cea mai nouă construcție prezentată fiind un zgârie-nori de 80 de etaje. Cu toate acestea, mulți oameni nu vor să locuiască în penthouse-uri, scrie Reuters.

Evadații din Coreea de Nord spun că foarte puțini oameni vor să locuiască la etajele superioare ale acestor clădiri, pentru că alimentarea cu energie electrică are întreruperi, lifturile nu sunt de încredere, alimentarea cu apa este problematică, iar mulți pun la îndoiala calitatea execuției construcției.

„În Coreea de Nord, mai degrabă cei săraci trăiesc în penthouse-uri decât cei bogați, pentru că lifturile au multe defecțiuni și apa nu poate fi pompată până la ultimele etaje din cauza presiunii scăzute”, spune Jung Si-woo, un tânăr de 31 de ani care a fugit în Coreea de Sud în 2017.

În Nord, el trăia la etajul trei al unei clădiri de 13 etaje construite fără lift. Un prieten al său locuia la etajul 28 al unei clădiri de 40 de etaje și nu folosise niciodată liftul pentru că nu funcționase, povestește Jung.

Întrebat despre clădirea zgârie-nori inaugurată săptămâna această, Jung crede că liderul nord-coreea vrea doar să se laude. „E ca să arate cât de mult s-au îmbunătățit cunoștințele lor în domeniul construcțiilor, în loc să ia în calcul preferințele locuitorilor”, spune el.

În Coreea de Nord, autoritățile repartizează locuințe, iar vânzarea sau cumpărarea de case sau apartamente este, teoretic, ilegală.

Kim Jong-un a promis să îmbunătățească calitatea construcțiilor și să livreze zeci de mii de noi apartamente. Totuși, economia statului asiatic a fost afectată grav în ultima perioadă de închiderea granițelor în timpul pandemiei COVID-19, dezastre naturale și sancțiuni impuse de Occident din cauza programului nuclear și de rachete balistice.

Miercuri, presa de stat a scris că primele 10.000 de apartamente din cele 50.000 promise au fost construite în Phenian. Constructorii „au garantat calitatea construcției” și au spus că noile clădiri vor ajuta Phenianul să fie un oraș care „pune oamenii pe primul loc”, scrie agenția de presă de stat KNCA.

Joi, presa de stat l-a prezentat pe Kim Jong-un inaugurând un bloc de locuințe destinat elitei nord-coreene, printre care se afla și o faimoasă prezentatoare TV. Acestea erau clădiri joase, cu doar câteva etaje.

„Nimeni nu vrea să riște că aibă de urcat o oră”

Jung spune că atunci când locuia în Phenian, majoritatea lifturile funcționau de două ori pe zi, în timpul orelor de vârf: de la 6 la 8 dimineața și în același interval orar seara. Presiunea scăzută a apei îi obliga de multe ori pe cei de la etajele superioare să care apă pe scări de la parter sau să-și instaleze instalații de pompare.

În timpul ultimei vizite internaționale organizate de statul asiatic, în 2018, lifturile funcționau la hotelul Yanggadko International, înalt de 47 de etaje, însă zeci de etaje unde locuia personalul nord-coreean nu erau alimentate cu electricitate.

Atunci, doi oficiali au recunoscut pentru Reuters că locuințele de la ultimele etaje ale unui clădiri din Phenian, recent inaugurată, nu aveau căutare, pentru că oamenii își făceau griji din cauza lifturilor. „Nimeni nu vrea să riște că aibă de urcat o oră”, a spus unul dintre oficiali.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală