Tariful la gaz în Ucraina, aflată în război, este în medie de 4,80 lei per metru cub. Moldovenii achită 29,27 de lei

01 Mai 2023, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mai 2023, 13:14 // Actual //  bani.md

La fel ca în luna precedentă, nouă furnizori oferă gaze ca parte a aprovizionării anuale în aprilie. Prețurile lor variază de la 7,70 la 9,99 hrivne pe metru cub, arată datele Ministerului de Finanțe de la Kiev. Prețul pentru un metru cub de gaz de la cinci companii este mai mic de 8 hrivne. Prețul gazului în alte patru orașe este de la 8,20 la 9,99 hrivne pe metru cub.

În Ucraina, aproximativ 98% dintre consumatorii casnici de gaz sunt clienți ai Companiei de furnizare a gazelor Naftogaz din Ucraina. Ei primesc gaz la un preț garantat de 7,96 hrivne pe metru cub.

În ciuda faptului că actualele contracte anuale de furnizare de gaze către consumatorii rezidențiali care funcționează de la 1 mai 2022 se vor încheia în curând – pe 30 aprilie, de la 1 mai 2023, costul gazului pentru populație nu se va modifica. Pentru marea majoritate a consumatorilor – clienții Naftogaz din Ucraina – combustibilul va costa în continuare 7,96 hrivne pe metru cub.

În timpul legii marțiale și la șase luni după încheierea acesteia, Ucraina are un moratoriu privind majorarea tarifelor pentru populație pentru anumite tipuri de utilități. În special, aceasta se referă la furnizarea de energie termică, apă caldă și gaz.

Recalculat în lei tariful la gaz în Ucraina este de 4,80 de lei per metru cub, în timp ce în Republica Moldova tariful la gaz pentru populație este de 29,27 de lei.

Republica Moldova importă 100% din necesarul de gaz or, Ucraina are și producție proprie de gaz, respectiv și tariful pentru populație este mai mic.

Din decembrie 2022 Chișinăul a renunțat la gazul de la Gazprom și s-a reorientat pe piețele din vest. Decizia Republicii Moldova a venit după ce concernul rus a redus livrările zilnice cu 30%, la 5,7 milioane metri cubi. Volumul de gaze a fost redirecționat centralei de la Cuciurgan în schimbul energiei electrice.

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală