Tech Women Summit 2023: Impuls pentru Femeile din Industria IT

01 Nov. 2023, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2023, 14:37 // Actual //  bani.md

Comunitatea Tech Women Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu susținerea UN Women, a organizat în acest weekend un eveniment de importanță majoră pentru femeile interesate de tehnologiile informaționale din țară, Tech Women Summit 2023. Evenimentul a durat două zile și a adunat profesioniste din domeniul IT din Republica Moldova și din străinătate, dar și reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare, mediul academic, sectorul privat și alte entități din industrie.

Scopul principal al acestui eveniment a fost să schimbe și să redefinească percepția asupra rolului femeilor în dezvoltarea industriei IT, în același timp consolidând comunitatea locală. Construit pe succesul edițiilor anterioare, summit-ul a oferit o platformă de schimb de cunoștințe și experiență între vorbitoare naționale și internaționale și comunitatea locală de femei din IT.

Tech Women Summit 2023 a debutat cu un discurs introductiv din partea Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Acesta a confirmat o dată în plus dedicația guvernului în a contribui la abilitarea femeilor și oferirea șanselor egale pentru acestea. Ministrul a menționat și avantajele pe care le oferă sectorul IT în acest sens.

„Sectorul IT oferă o flexibilitate mai mare și mai multe oportunități femeilor și, deși mai avem încă de lucru în ceea ce privește salarizarea echitabilă, suntem pe calea cea dreaptă. Doar împreună putem sensibiliza societatea cu privire la necesitatea incluziunii și a drepturilor pe deplin egale, nu parțial égale, pentru că suntem o societate civilizată, europeană și spre asta tindem”, a declarat Dumitru Alaiba.

Directoarea proiectelor strategice a Asociației companiilor din Domeniul TIC, Ana Chiriță a venit cu un șir de statistici la nivel global, care confirmă ce impact major ar putea avea progresul în domeniul abilitării femeilor asupra economiei țărilor.

„Pentru noi Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, dar și pentru Tekwill, femeile reprezintă un domeniu strategic. Dacă e să ne uităm la cifrele globale, din cei 3,9 miliarde de oameni în lume aflați în pragul sărăciei, în mare parte sunt femei. Nu știm de ce, dar este o realitate. Există cel puțin 2,7 miliarde de femei în lume care nu au acces la condiții egale de muncă ca și bărbații. Pe de altă parte, conform studiilor UN Women la nivel global, dacă fiecare țară ar ajunge să abiliteze femeile așa ca ele să poată lucra, ar fi generate încă 6 trilioane de dolari anual. Abilitarea femeilor aduce valoare în primul rând femeilor, care la rândul lor transmit beneficiile generațiilor următoare, efectele fiind pe termen lung”, a susținut Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.

Specialista de Programe din cadrul echipa UN Women, Svetlana Andrieș, și-a exprimat, în cadrul festivității de deschidere, susținerea pentru femeile active și hotărâte din Republica Moldova, dar și a confirmat angajamentul continuu de a oferi tot suportul necesar pentru a crea oportunități suplimentare femeilor din întreaga țară.

„Este o satisfacție deosebită să văd astăzi aici femei din Bălți, Comrat, Cahul, Chișinău și din toată țara care au curaj și spirit de schimbare, sunt determinate și vizionare. Era tehnologiilor generează acum oportunități fără precedent pentru abilitarea femeilor și a fetelor, dar presupune și noi forme de inegalitate, amenințări sporite la adresa drepturilor și bunăstării femeilor care încă rămân subreprezentate în ceea ce privește crearea, utilizarea și reglementarea tehnologiilor. În Republica Moldova avem doar 22 la sută din femei cu profesii STEM și TIC, avem o diferență salarială de circa 39%”, a declarat Svetlana Andrieș.

Pe parcursul celor două zile de Tech Women Summit au fost discutate un șir de subiecte relevante pentru femeile din domeniul STEM și TIC, iar echipele celor mai mari companii din industrie cum sunt Orange Systems, Grid Dynamics, Endava, R Systems, Stefanini, Pentalog au împărtășit din experiența lor, încurajând fetele și femeile să nu ezite să se dezvolte profesional în acest domeniu.

Acest eveniment a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Tech Women Moldova, cu sprijinul UN Women și finanțare de din partea Guvernului Japoniei.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală