Terminatorul verde de briliant: I’ll be back în Moldova. Sare la beregata guvernului Gavrilița

30 Iun. 2022, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2022, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul șef-adjunct al Poliției Naționale, fondator al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, se pare că i s-a făcut dor de țară și a decis să se întoarcă acasă, dar nu înainte de a veni cu critică în adresa guvernării.

Cavcaliuc a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook, unde critică schimbările din Ministerul Afacerilor Interne, afirmând că, „după ce personal i-a demis pe unii polițiști pentru lipsă de disciplină și încălcarea legii”, pe timpul când era adjunct la șefia IGP, aceștia sunt „reanimați” acum în funcție de către guvernare”.

„Pe timpul mandatului meu de conducător al Poliției Naționale, am dat afară mai mulți indivizi la care beția, corupția, desfrânarea, era o normalitate în comportamentul lor, ceea ce nu se încadra absolut în tiparul unui om al legii modern, exemplar, aproape de oameni.  S-a schimbat clasa politică, ei s-au lingușit pe lângă opoziția de atunci, astăzi cu regret, mulți din ei au fost trecuți în categoria ,,oamenilor buni’’ și întorși în funcții foarte înalte în structurile de aplicare a legii. Având ștampila de ,,oameni buni’’ simțindu-se intangibili, nu fac altceva decât să folosească funcțiile înalte pentru a se răzbuna pe mine și alți conducători, dar și pentru a se îmbogăți la greu prin contrabandă, corupție și abuzuri. Nu s-a lăsat mult de așteptat ca să înceapă a ieși la iveală cele mai interesante calități ale acestor ,,vârcolaci în epoleți’’.Dar dacă analizăm la rece, e jale în instituțiile statului, majoritatea din cei care au fost dați afară pentru abuzuri, corupție, contrabandă, abuz de alcool în timpul zilei la locul de muncă, ocupă astăzi multe funcții importante”, zice Cavcaliuc.

Totodată, fostul polițist de rang înalt, care este dat în căutare acum de autoritățile statutului nostru comentează și unele zvonuri din spațiul public, precum că șeful Inspectoratului de Poliției Cahul, care ar fi prieten, cu Igor Grosu – președintele Parlamentului, ar fi fost reținut astăzi, 30 iunie, alături de alți complici într-o schemă de contrabandă cu țigări în Sudul Moldovei, notează realiatea.md.

„Aaa, acest individ, care personal l-am concediat pentru că, a încălcat grav legea, cu dosare penale și multe anchete de serviciu, a fost cocoțat în funcția de comisar al IP Cahul doar că este dintr-un sat și a învățat într-o școală cu un om bun de statură mică, dar cu o funcție foarte înaltă în stat, dar să nu mai știe nimeni, căci acuș vor merge jurnaliștii în sat și vor constata că sunt și vecini. Mă întreb, ce au în suflet miile de polițiști cinstiți, onești și competența cu care își fac meseria, dar văd că tot mai mulți din șefii lor sunt cei cu un trecut criminal, dubios, sau în general nu au idee ce-i asta Ministerul Afacerilor Interne? Dar ce încredere au oamenii, că li se va face dreptate și vor fi auziți de astfel de conducători? I’ll be back” (n.r. mă întorc), conchide Cavcaliuc.

Precizăm că, imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc, a părăsit Republica Moldova și s-a refugiat la Londra. La începutul toamnei 2021, aflându-se la Londra, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat public, pe pagina sa de Facebook că intenționează să-și deschidă o afacere în Marea Britanie, îndemnând cetățenii moldoveni să aplice la un serviciu în cadrul companiei sale, însă, colac peste pupăză, se pare că acesta cum nu a avut noroc în cariera de polițist și politician, nu i-a reușit nimic nici în businessman. La începutul anului curent, a depus actele necesare către autoritățile din Marea Britanie pentru a-și închide firma deschisă, care se pare că nu s-a bucurat de mare succes.

Ulterior, la 20 decembrie 2021, autoritățile din Republica Moldova l-au anunțat în căutare pe Gheorghe Cavcaliuc, cu sprijinul Interpol, fiind acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, în dosarul „verde de briliant”.

La 17 ianuarie, biroul Interpol din Lyon a anunțat procurorii moldoveni că a blocat căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc, invocând articolul 3 al Constituției Interpol, care prevede „interzicerea implicării Interpol în activități de caracter politic, militar, religios sau rasial”. Drept urmare, Cavcaliuc a anunțat că va ataca Republica Moldova la CEDO pentru acest fapt.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău