The Economist: Ucraina pariază pe drone pentru a lovi Rusia, în timp ce Occidentul întârzie cu rachetele

22 Mart. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 28 februarie, cerul de deasupra Rusiei bâzâia de drone inamice. În Sankt Petersburg, în jurul aeroportului a fost introdusă o zonă de excludere aeriană pe 200 de kilometri. Un depozit de petrol a luat foc în Krasnodar. Drone au zburat în regiunile Belgorod și Briansk, de la granița cu Ucraina, dar și în Crimeea.

Un dispozitiv a ajuns chiar aproape de Moscova. A fost doborât la aproximativ 100 de kilometri de capitala Rusiei. În acea zi, dronele ucrainene au ocolit apărarea antiaeriană rusă nu pentru prima dată. Cu toate acestea, acesta a fost primul astfel de atac organizat. I-a făcut pe mulți ucraineni să se întrebe dacă aceasta nu este o modalitate de a priva Rusia de avantajul său pe distanță lungă chiar și fără rachete occidentale, cum ar fi ATACMS, care s-ar putea să nu fie livrate niciodată Kievului, scrie The Economist.
Dronele au zburat deasupra zonelor de război de peste un secol. Israelul le-a folosit pentru a aduna informații în anii 1970. Drone americane de înaltă precizie au zburat pentru prima dată la începutul anilor 2000.

Dar acum utilizarea lor evoluează rapid.Ucraina folosește cel puțin cinci tipuri diferite de drone: de recunoaștere, de uz civil mici, de baraj improvizate (aceasta mai mult provoacă probleme decât distrug), dispozitive mai avansate de recunoaștere și război electronic, drone înarmate mai mari concepute pentru a distruge vehiculele blindate și drone de șoc capabile să transporte bombe și rachete pe sute sau chiar mii de kilometri.

60 de escadrile noi de drone de atac

UAV-urile din primele categorii sunt foarte diverse. Și sunt cumpărate în mare parte din străinătate. Dar dronele de atac sunt fabricate în cantități mult mai mici exclusiv pe teritoriul Ucrainei. În acest domeniu, inventatorii militari speră să performeze. Viceprim-ministrul Mihailo Fedorov, în vârstă de 32 de ani, care este responsabil atât pentru transformarea digitală a Ucrainei, cât și pentru programul de drone, a declarat publicației că punctul de cotitură ar putea veni mai devreme decât pare. El este convins că o serie de schimbări vor avea un mare impact, în curând.

Armata Ucrainei a efectuat o restructurare majoră, creând 60 de escadrile noi de drone de atac cu o comandă și personal separat. Astfel, fiecare brigadă ucraineană are cel puțin o escadrilă.

„Este prima reformă de acest tip din lume. Doctrina militară ucraineană a fost actualizată pentru a include instrucțiuni (clasificate) privind utilizarea dronelor. Ministerul Apărării a creat un nou consiliu pentru a-și coordona activitatea cu producătorii de drone. A existat, de asemenea, un impuls pentru dereglementare pentru a elimina barierele din calea importurilor și certificării. Și luna aceasta, a fost lansat un nou „cluster” militar, conceput pentru a conecta companiile ucrainene de tehnologie militară cu capital internațional”, se spune în articol.

Un reprezentant al complexului militar-industrial a confirmat pentru The Economist, sub rezerva anonimatului, că armata Ucrainei va primi „capacități de înaltă tehnologie semnificative” în săptămânile și lunile următoare. Cu toate acestea, interlocutorul publicației a avertizat că această competiție cu Rusia nu se va încheia aici. Dronele iraniene aflate în mâinile Rusiei au distrus orașe ucrainene pe tot parcursul iernii. Războiul testează, de asemenea, tehnologia fără pilot ca niciodată înainte. Sunt utilizate pe o arie largă și în competiție cu sistemele complexe de război radio-electronic. Nu multe sisteme militare pot funcționa bine.

„Rușii sunt foarte buni în ceea ce fac. Acesta este un fel de „magie neagră” în apărarea electromagnetică. Ei pot bloca frecvențele, pot păcăli GPS-ul, pot trimite drona la înălțimea greșită, astfel încât să cadă pur și simplu din cer”, a spus un interlocutor publicației, sub protecția anonimatului.

Probleme întâmpinate

De asemenea, apărarea aeriană a inamicului nu permite dronelor de recunoaștere ucrainene să meargă mai departe de 15 kilometri în spatele liniei de apărare ruse. Publicația scrie că, într-un stadiu incipient al războiului, armata ucraineană a folosit sistemul Starlink pentru a controla dronele pe teritoriul cucerit de Rusia. Sateliții lui Elon Musk sunt prea numeroși și folosesc frecvențe pe care armata rusă nu le poate bloca. Dronele navale ucrainene au atacat flota Mării Negre a Federației Ruse în octombrie. Și au fost gestionate și cu ajutorul internetului prin satelit. Dar Starlink blochează acum terminalele nu numai în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina. Terminalele nu mai funcționează dacă receptorul începe să se miște cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, au spus ofițerii de informații ucraineni.

„Puneți receptorul pe o barcă în mare și pur și simplu nu mai funcționează ”, a spus interlocutorul publicației.

Deci, dezvoltatorii de drone din Ucraina folosesc acum o gamă întreagă de alte sisteme de comunicații mai scumpe. În același timp, pe același vehicul sunt adesea instalate sisteme diferite. Faptul că atacul de succes din 28 februarie a venit atât de aproape de Moscova sugerează că Ucraina ar putea foarte bine să fie aproape de o soluție care funcționează. Cu toate acestea, crearea unui concept dovedit este una, scalarea acestuia este cu totul alta. Programul de atac cu drone al Ucrainei nu a atins încă volumele de producție necesare pentru a concura cu cele cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, a declarat Seth Frantzman pentru The Economist, expert și autorul cărții „Războiul cu drone”.

O problemă este accesul la munițiile lansate prin aer. SUA nu prea doresc să furnizeze Ucrainei arme capabile să distrugă ținte de pe teritoriul Rusiei. Nu vei ajunge departe cu dispozitive și trucuri improvizate, deși, desigur, ucrainenii încearcă. O altă mare problemă este producția de motoare, în special cele care funcționează cu combustibil.
Astfel de motoare sunt necesare pentru construcția de drone de atac capabile să îndeplinească sarcini la distanțe lungi. Există un număr limitat de producători de astfel de motoare în lume. Și Ucraina trebuie să concureze cu inamicul său pe aceleași piețe, scrie The Economist.

„Sancțiunile vor face ca ei să rămână fără piese de schimb mai devreme decât noi. Dar nu trebuie să ne păcălim pe noi înșine. Și-au activat liniile de producție mult mai repede decât am făcut-o noi”, a declarat publicației un producător de drone ucrainean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău