The Telegraph: „Secretul murdar” din spatele plecăciunilor lui Macron în fața Chinei

15 Apr. 2023, 20:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2023, 20:11 // Actual //  Lupu Eduard

Poate că Europa ar trebui să evite să fie atrasă într-o criză asupra Taiwanului condusă de un „ritm american și o reacție exagerată chineză”. Poate că Franța nu ar trebui să urmeze în mod servil politica externă a SUA, acționând ca un „vasal”.

Poate că UE ar trebui să încerce să creeze o cale de mijloc între două mari puteri globale. Emmanuel Macron a primit multe critici pentru aparentele sale concesii în fața Chinei în timpul vizitei sale în țară săptămâna trecută.

S-ar putea spune că președintele francez doar a vrut să atragă atenția asupra sa. Dar dacă Macron s-a înclinat într-adevăr în fața președintelui Xi, probabil că există un secret murdar în spatele lui. Într-o măsură și mai mare decât Germania, economia Franței este din ce în ce mai dependentă de banii chinezi, scrie The Telegraph.

Este unul dintre puținele lucruri care mențin impozitele mari și economia de stat pe linia de plutire. Și este posibil ca președintele francez să nu aibă de ales decât să compromită politica externă pentru câștig economic.

Nu a fost un triumf al diplomației. Într-un interviu acordat publicaței Politico la întoarcerea din China, Macron părea să fie într-o dispoziție provocatoare – atât de mult încât comentariile sale mai „france” au fost tăiate de Palatul Elysée.

Cu doar câteva ore înainte ca avioanele chineze să traverseze strâmtoarea Taiwan pentru o serie de exerciții militare, președintele francez a explicat că Europa nu trebuie să se încurce într-un conflict geopolitic dintre SUA și China.

El a spus intervievatorului său că Europa ar trebui să se concentreze asupra propriilor interese strategice; și ar trebui să se transforme într-o „a treia superputere”.

Remarcile lui Macron au stârnit critici intense.

Pentru mulți, președintele francez stătea la masă cu liderul unei țari care îi vânează pe dizidenți și a refuzat în mod repetat să condamne invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Și încă de la De Gaulle, francezii au încercat să se elibereze de influența americană, chiar dacă rolul în scădere al UE în economia globală face ca pretențiile sale de statut de „superputere” să pară din ce în ce mai ridicole.

Cele 28 de țări din UE reprezentau mai mult de o treime din PIB-ul mondial în 1960. Până în 2100, se preconizează că acestea vor reprezenta doar o zecime, potrivit unei prognoze a Centrului Pardee al Universității din Denver.

Franța are nevoie de China ca să rămână pe linia de plutire

Problema mai mare, însă, este următoarea: Franța are nevoie de China ca să rămână pe linia de plutire.

Să aruncăm o privire la câteva dintre cifre. Săptămâna trecută, conglomeratul de bunuri de lux LVMH a raportat vânzări în plină expansiune, cu o creștere totală de 17% a veniturilor, dublu față de estimările anterioare date de analiști.

Asia, cu excepția Japoniei, ceea ce înseamnă în principal China, reprezintă acum o treime din veniturile sale și a depășit SUA ca cea mai mare piață.

Ieri, rivalul său Hermes a raportat vânzări în creștere cu 23%, depășind din nou cu ușurință așteptările pieței, determinate de vânzările popularelor sale genți Birkin în SUA și China.

L’Oreal nu se descurcă chiar atât de bine, cu vânzări chineze puțin mai slabe în ultimul trimestru, dar vânzările sale din țară au fost încă în creștere potrivit ultimelor sale rezultate.

Trio-ul de giganți ai modei și frumuseții domină acum bursa franceză într-o măsură pe care puțini ameni au acceptat-o încă.

Colosul modei al lui Bernard Arnault domină indicele CAC-40 al Parisului într-un mod care face ca Apple să pară relativ mic pe piața din New York.

Acum valorează 447 de miliarde de euro, în sine aproape de 20% din valoarea totală a indicelui CAC-40 (în valoare totală de 2,45 trilioane de euro).

Dacă adăugați L’Oreal, în valoare de 225 de miliarde de euro, și Hermes, în valoare de 206 de miliarde de euro, triumviratul francez de modă și bunuri de lux reprezintă puțin sub 40% din totalul CAC-40.

În ultimele două decenii, Franța a fost, în esență, transformată într-o casă de modă cu o țară atașată.

Nicio altă economie majoră din lume nu este atât de dependentă de o mână atât de mică de companii, toate concentrate în industria de retail.

Pentru toți banii vărsați în compania sa aeriană, producția de avioane, companiile sale auto și conglomeratele sale de apărare și electricitate, nimic altceva în Franța nu se poate compara în ceea ce privește banii pe care îi câștigă sau interesul pe care îl generează pentru investitori.

Economia luxului menține țara și piața de valori pe linia de plutire, iar principala și cea mai profitabilă piață pentru toate acele genți și parfumuri de lux este acum China.

Nu este, desigur, nimic în neregulă cu asta în sine. Fiecare țară are domenii de specializare, fie că este vorba de inginerie în Germania sau de servicii financiare și profesionale în Marea Britanie.

Companiile din cadrul acestora vor trebui să găsească piețe de pe tot globul pentru a-și comercializa produsele și serviciile, sporind în acest proces prosperitatea națiunii.

Casele de modă franceze, și mai ales cea condusă de Arnault, care este acum cel mai bogat om din lume, s-au descurcat extraordinar de bine în valorificarea acestui trend.

Ei au făcut achiziții strategice în Italia și Germania și în alte părți și au transformat ceea ce odată au fost produse de nișă în mărci globale uriașe, cu aspirații. Este o mișcare superbă dacă poți reuși.

Există însă două mari probleme. Prima este că nu există o piață mai volubilă decât moda, iar economia franceză este acum unic vulnerabilă la orice schimbare a gusturilor.

Dacă un alt tip de geantă ia cu asalt China, nu este exagerat să spunem că CAC-40 ar avea probleme.

A doua problemă, și mai mare din punct de vedere geopolitic, este că economia se bazează pe accesul la piața chineză. Acest lucru o plasează la capriciul guvernului de la Beijing.

Este bine cunoscut faptul că Germania se bazează pe piața chineză. Ca o parte, deși comerțul german cu Rusia s-a aproape înjumătățit în volum în 2022, valoarea importurilor a crescut de fapt cu 6,5%.

În noiembrie anul trecut, Olaf Scholz l-a implorat pe Xi Jinping să „folosească influența chineză” asupra lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina.

Relația dintre Germania și China este de o importanță imensă pentru producția primară și pentru investițiile sale vaste în industria auto.

Cancelarul german este aparent convins că se poate încadra pe cooperarea economică cu China, rămânând în același timp o parte a Occidentului.

Dar cel puțin Germania are o gamă largă de clienți diferiți și o mulțime de companii.

Nu este greu de descoperit de ce Macron pare să liniștească China autoritară și revanșistă a lui Xi Jinping.

Președintele francez vorbește despre autonomia strategică, despre suveranitatea europeană și despre găsirea unei a treia căi între cele două mari puteri ale secolului XXI.

De fapt, politica internă a fost atât de îngrozitoare încât nu are de ales decât să-și asigure moștenirea pe scena internațională.

Dar, în adevăr, cele două sunt indisolubil legate.

Acasă, cheltuielile guvernamentale ca proporție din PIB au fost de 59% în 2021. Se confruntă cu o proteste și greve din cauza creșterii vârstei de pensionare nesustenabile.

A subvenționat facturile de energie cu costuri uriașe pentru bugetul public. Sistemul său de bunăstare și beneficii este printre cele mai generoase.

Macron se preface că este un om de stat. Dar el devine un vânzător bine îmbrăcat pentru industria modei franceză.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău