Tinerii şi vârstnicii din Tiraspol învaţă lucrul la calculator şi aplicaţiile moderne, datorită unui grant european

22 Oct. 2024, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2024, 14:43 // Actual //  bani.md

Deschiderea Centrului de Dezvoltare a Carierei „Skills Lab” din Tiraspol a fost posibilă datorită unui grant european obţinut de către Agenția de Dezvoltare Regională. Banii au fost oferiţi de către Uniunea Europeană şi Suedia prin intermediul Fundaţiei Est Europene.

„Pentru proiect, au fost alocate resurse financiare în valoare de 37 500 de euro. În cadrul acestui proiect în primul rând, am cumpărat echipamentele necesare. Centrul de dezvoltare a carierei, în primul rând, este despre studierea de către populația adultă a aptitudinilor tehnologice, competențelor IT, la fel și consiliere psihologică pentru orientare în carieră”, susţine Irina Iacoveniuk, coordonatoarea Centrului de Dezvoltare a Carierei „Skills Lab”.

Toţi banii obţinuţi au fost investiţi în reparaţia încăperilor, mobilarea acestora, procurarea unui televizor, precum şi a materialelor necesare lucrului în oficiu. În cadrul Centrului „Skills Lab”, participanţii învaţă mai multe programe moderne.

„Avem 8 direcții majore, care includ module, care pot fi studiate separat sau în ansamblu. Noi predăm următoarele domenii: automatizarea proceselor de afaceri, sisteme CRM (Customer Relationship Management), gestionarea și administrarea proiectelor, design-ul grafic și proiectare, design-ul web și programarea, corectitudinea digitală, prezentarea efectivă și instrumentele psihologice ale eficienței personale”, susţine Irina Iacoveniuk.

Unii dintre participanţii la cursuri au căpătat abilităţile necesare şi chiar s-au angajat în cadrul centrului.

„Eu sunt managerul rețelelor de socializare a „Skills Lab”. Am participat la cursurile din cadrul „Skills Lab”, am evoluat în acest domeniu, care anterior îmi părea foarte greu”, spune Natalia Pirîspikina.

„Sunt în concediu de îngrijire a copilului. Am venit să obțin noi cunoștințe aici, ținând cont de faptul că munca la distanță este actuală. Sunt termeni care sunt noi pentru mine. Eu lucrez la calculator, cunosc rețelele de socializare, folosesc telefonul la editarea video, dar sunt termeni care i-am întâlnit pentru prima oară”, afirmă Cristina Grosul.

„Skills Lab” face parte din proiectul “Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, gestionat de Fundaţia Est Europeană, prin care au fost selectate 10 organizaţii ale societăţii civile pentru a fi susţinute.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO