Republica Moldova, pe cale să devină regatul contrabandei cu țigări în România. Pe primul loc este Bulgaria

22 Oct. 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 13:39 // Actual //  Ursu Victor

Recenta analiză a Novel Research a relevat o ușoară creștere a pieței negre a țigaretelor în România, care a ajuns la 8,6% din totalul consumului în septembrie 2024, față de 8,4% în iulie. Această tendință îngrijorătoare nu afectează doar România, ci are și implicații semnificative pentru Republica Moldova, țară adesea menționată ca un furnizor important de țigarete contrafăcute.

În contextul în care contrabanda din România rămâne la un nivel relativ constant, regiunea nord-est este cea mai afectată, cu o creștere de 3,8 puncte procentuale (p.p.), atingând 21,3%. Această creștere subliniază cum, din cauza lipsei controlului vamal între România și Moldova, țigările contrabande se află într-o expansiune alarmantă, iar Moldova devine un jucător cheie în acest proces.

Din datele prezentate, se observă o scădere a contribuției Moldovei la piața neagră de țigarete, de la 22,4% la 19,1%, ceea ce poate indica o diversificare a surselor de aprovizionare în România. Cu toate acestea, prețurile mai mici ale țigaretelor din Moldova, combinate cu regimul de accize favorabil, continuă să facă din țară o destinație atrăgătoare pentru contrabandă. O creştere se înregistrează şi în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piaţa neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine Bulgaria (28,3%), aflându-se în creştere abruptă cu 9,4 p.p

Marian Marcu, directorul Novel Research, a subliniat: „Diferențele de accize dintre cele două țări contribuie semnificativ la contrabandă. În Moldova, nivelul accizei este mult mai scăzut comparativ cu România, ceea ce stimulează comerțul ilegal.”

Gilda Lazăr de la JTI a menționat că, pentru a combate această problemă, se derulează o campanie anti-contrabandă în ambele țări. „Colaborăm cu autoritățile din România și Moldova pentru a reduce traficul ilegal. Instruirea echipelor canine din Ucraina este un exemplu de eforturi internaționale pentru a face față acestei amenințări,” a declarat ea.

Pe de altă parte, Roxana Pîntea de la Philip Morris a subliniat că tendințele de creștere a contrabandei se intensifică în lunile de iarnă, ceea ce face necesară o cooperare mai strânsă între autoritățile din cele două țări. „Un control eficient și predictibilitatea fiscală sunt esențiale pentru a combate efectele contrabandei asupra economiei locale,” a subliniat ea.

În concluzie, creșterea contrabandei cu țigarete în România are un impact direct asupra Republicii Moldova, subliniind necesitatea unor măsuri proactive și colaborative pentru a stopa această tendință și a proteja economiile celor două țări.

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi