Săptămâna aceasta Energocom anunța într-un comunicat de presă că a cheltuit toți banii de la BERD pentru achiziția gazului. Or, de la 1 decembrie, Republica Moldova a renunțat la metanul rusesc și s-a reorientat pe piețele din vest pentru a-și asigura consumul.
În prezent, Chișinăul consumă gaz din rezerve. „După calculele noastre, cred că reușim să completăm și consumul pentru toată primăvara”, a declarat Victor Bînzari, directorul Energocom într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.
„Da, noi avem gaze pe care le folosim procurate inclusiv de la Moldovagaz pe timp de vară, prin acele dispoziții ale CSE pe care le-am procurat și au fost depozitate, acum noi folosim aceste cantități de gaz pentru a fi livrate către Moldovagaz. Dar, după cum am spus, noi avem și cantități procurate din acordul BERD, avem și alte cantități care au fost folosite și depozitate pentru a fi exploatate în perioada de iarnă”, a punctat Bânzari.
Potrivit directorului Energocom, prin posibilitatea aceasta de a aduce gaz prin coridorul transbalcanic în regim revers real, deci nu a fost unul virtual, toată lumea a fost șocată de acest pas istoric pe care l-am făcut și atunci mulți au început să facă legătură cu noi și să discute, pentru că au văzut că suntem parteneri care nu se tem de obstacole și caută soluții pentru rezolvarea problemelor.
„Atunci am început să discutăm cu mai mulți traderi europeni, toată lumea încearcă să semneze un contract cu noi, chiar săptămâna aceasta am avut câteva discuții, sunt companii care au în portofoliu mai multe surse de gaze și atunci ei vor să vină ca să aibă un mic contract cu noi pentru a ne livra o cantitate de gaz, pentru că e un prestigiu pentru ei ceea ce am făcut noi acum”, a mai spus Bînzari.
Energocom nu spune cât gaz a cumpărat din banii împrumutați de la BERD (300 mil. de euro), dar un clacul elementar arată că e vorba de circa 300 milioane metri cubi de metan.