Iarna blândă din Europa: Binecuvântare pentru sectorul energetic, însă un blestem pentru agricultură

14 Ian. 2023, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Ian. 2023, 16:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cu maxime de aproape 20 de grade Celsius în unele părţi ale Poloniei şi de peste 25 de grade în Spania, şapte ţări europene au înregistrat în ziua de Anul Nou cea mai ridicată temperatură din ianuarie.

Pe lângă faptul că îi alarmează pe climatologi, acest lucru îi îngrijorează pe fermierii din multe părţi ale Europei. Fără zăpadă, mediul rural are de suferit, după cum a avertizat cea mai mare asociaţie de fermieri din Italia, Coldiretti.

Temperaturile blânde au scăzut preţurile la energie, ceea ce reprezintă o veste bună pentru consumatorii care au fost afectaţi de creşterea vertiginoasă a costurilor de la invazia Rusiei în Ucraina şi de sancţiunile UE ca răspuns, care au făcut ravagii pe piaţa energetică de pe continent.

Dar o iarnă caldă riscă să reducă randamentul culturilor într-un moment în care fermierii se luptă deja cu lipsa de îngrăşăminte, o altă consecinţă a războiului, şi nu şi-au revenit încă după seceta din vara trecută. Acest lucru pune presiune pe preţurile în creştere ale alimentelor din regiune, care au rămas la niveluri record chiar dacă inflaţia globală a scăzut.

Atunci când temperaturile cresc prea mult, preţurile la alimente urmează, potrivit unor cercetări recente efectuate de Paul Griffin, profesor la UC Davis Graduate School of Management din cadrul Universităţii din California, care a investigat impactul economic şi financiar al vremii extreme.

„Primăvară falsă”

În landul german Saxonia-Anhalt, unde Carl-Philipp Bartmer este fermier, temperatura a trecut de la minus 20 de grade Celsius la plus 17 grade în decurs de două săptămâni în decembrie, relatează POLITICO.

„Nu am mai experimentat aşa ceva până acum”, a declarat bărbatul de 33 de ani. „Este complet nebunesc”.

Principala temere a lui Bartmer este că volatilitatea temperaturilor îi va păcăli culturile sale de grâu de iarnă şi orz să germineze mai devreme.

Aceste culturi nou înflorite sau „mândre de iarnă”, cum sunt numite, sunt mai vulnerabile la daunele provocate de îngheţ, ceea ce nu contează dacă temperaturile blânde continuă. De fapt, creşterea timpurie îi poate ajuta pe fermieri să aibă un avans.

„Dar problema este că iarna nu s-a terminat”, a spus Bartmer.

Săptămâna viitoare, în nord-vestul Europei, temperaturile vor scădea sub normele sezoniere, potrivit prognozelor.

Vremea rece va lovi din nou, în curând, şi estul Germaniei, a precizat Bartmer. Când se va întâmpla, el se teme că ar putea pierde până la 70% din culturile de orz şi grâu de iarnă semănate pe cele 3.000 de hectare de teren pe care le deţine.

„Ca fermier, nu poţi lua nicio măsură pentru a reduce pagubele, trebuie doar să speri că plantele sunt suficient de puternice”, a spus el.

Fără zăpadă, fără apă

Cea mai mare problemă, însă, potrivit experţilor, este că o mare parte din terenurile agricole europene se bazează pe sursele de apă de după topirea zăpezii.

Zăpada este foarte bună pentru irigarea solului, deoarece acoperă solul şi se topeşte puţin câte puţin, astfel încât apa este absorbită lent, pe o perioadă lungă de timp. În schimb, ploile abundente sfârşesc adesea prin a se scurge la suprafaţă – mai ales atunci când cad pe un pământ uscat, care este mai puţin capabil să absoarbă apa.

În întreaga Europă, 2022 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată. În multe locuri a fost, de asemenea, cel mai secetos.

Ploile din ultimele luni ale anului au oferit o oarecare speranţă. Dar temperaturile ridicate din timpul iernii ar putea aduce un regres, deoarece absenţa zăpezii riscă să limiteze rezervele de apă pentru sezonul următor, a explicat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău