Tot mai mulți cetățeni au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă. Ce economii fac

09 Sept. 2022, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Sept. 2022, 11:26 // Actual //  MD Bani

Tot mai mulți cetățeni au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, dintre care cele mai populare sunt panourile fotovoltaice. Guvernul și Parlamentul au simplificat, recent, conexiunea instalațiilor de acest fel la sistemul național de electricitate, în cazul consumului propriu, reducând termenii de racordare.

Printre cetățenii care și-au instalat panouri solare se numără și un locuitor din satul Pepeni.

„Avem panouri solare cu o capacitate de generare a 9,75 kW și asta ne ajunge pentru tot consumul de energie al casei, inclusiv pentru încălzire. De când am dat în exploatare centrala, nu mai avem cheltuieli pentru energia electrică. Înainte achitam lunar în jur de 800-1.000 lei!, spune Dumitru Petrari, din satul Pepeni, primul gospodar din localitate care și-a instalat panouri solare pe acoperișul casei.

La sfârșitul anului 2021, la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă. Contorizarea netă presupune că energia electrică generată de producătorii casnici este livrată în rețea ziua, când este în surplus. Noaptea este consumată energie din reţea, iar la sfârşit de lună se face bilanțul producerii şi a consumului de energie.

Realitatea Live

Concert jubiliar: Școala de Muzică „Alexei Stîrcea” marchează 60 de ani de activitate
11 Apr. 2025, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:24 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, critică modificările adoptate recent de Parlament la Legea privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, calificându-le drept ineficiente și lipsite de impact real pentru fermieri.

Slusari afirmă că legea este, în realitate, „aproape moartă”, iar modificările operate nu schimbă cu nimic situația din teren. „Foarte puțini fermieri mai pot beneficia de acest act normativ, deoarece plafonul a rămas neschimbat.

Pentru a ilustra absurditatea legii, Slusari a oferit un exemplu concret: un fermier care avea în decembrie 2023 un sold TVA de 500 mii lei, a primit rambursare pentru achiziții de primăvară în valoare de 400 mii lei și încă 100 mii lei în toamnă. Deși a plătit și mai mult TVA în 2024, plafonul alocat rămâne cel din anul anterior – iar în prezent nu mai poate primi nimic.

„Este o bătaie de joc”, conchide Slusari, acuzând guvernarea că preferă cosmetizarea realității în locul unor soluții reale pentru salvarea agriculturii.

Slusari atrage atenția că autoritățile cunosc bine această problemă, inclusiv președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, cel care a inițiat legea în 2022 și care, susține fostul deputat, „știa perfect că modificările recente nu vor rezolva nimic”. Atunci, legea a fost una dintre puținele inițiative ale actualei guvernări care a avut efect real asupra fermierilor. Astăzi însă, documentul „s-a transformat într-un act aproape inutil”, mai spune Slusari.

Acesta critică și lipsa de sinceritate a Guvernului, acuzând propaganda oficială că prezintă o imagine falsă, scriind despre „succesul” rambursării TVA, în timp ce „majoritatea fermierilor nu mai pot obține niciun leu”.

„Este deja tradiție ca guvernarea să vorbească patetic despre cât a făcut pentru agricultură, în timp ce micii și mijlocii fermieri falimentează și pleacă din țară”, a declarat Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!