Deși Transgaz a scos la licitație de câteva zile capacitate de export în punctul de interconectare Ungheni, nu a fost efectuată nicio o rezervare ca urmare a refuzului oficialilor și/sau companiilor din Republica Moldova de a plăti prețul pieței pentru gazele pe care ar putea să le importe din România.
În data de 20 octombrie, operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dată fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova.
Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova).
Totodată, în data de 25 octombrie, presa de Kiev anunța semnarea unui acord cadru între compania de stat ucraineană Naftogaz și compania desemnată de guvernul moldovean să achiziționeze gaze de import, Energocom, prin care să-i vândă 700 milioane mc “în caz de necesitate”. Probabil că gazul din contractul-cadru semnat cu Naftogaz este la rândul său achiziționat de pe piața europeană și va fi revândut Energocom la prețul spot al pieței, care în prezent este similar în Ucraina cu cel din România, de aproximativ 88 euro/MWh.