Tranzacție geopolitică: Acordul între SUA și Ucraina privind mineralele intră într-o nouă fază de negocieri

21 Feb. 2025, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 10:48 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite și Ucraina discută o versiune actualizată a acordului privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, potrivit Axios, care citează surse informate.

După mai multe zile de negocieri, administrația fostului președinte Donald Trump a prezentat Ucrainei un document revizuit, ce include modificări semnificative pentru a răspunde unor preocupări ale președintelui Volodimir Zelenski. Potrivit unor oficiali americani și ucraineni, noua versiune a fost ajustată pentru a respecta legislația ucraineană, eliminând, de exemplu, prevederea conform căreia acordul ar fi fost sub jurisdicția unei instanțe din New York. Acest punct fusese anterior criticat de The Telegraph, care l-a considerat o formă de „colonizare economică” a Ucrainei.

Tensiunile dintre SUA și Ucraina au crescut recent pe fondul negocierilor. Conform vechii versiuni a acordului, SUA solicitau Ucrainei 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale și jumătate din valoarea tuturor noilor licențe emise. De asemenea, se preciza că acest acord ar avea prioritate față de alte tratate comerciale ale Ucrainei. Zelenski a refuzat de două ori să semneze documentul, invocând necesitatea unor ajustări și aprobarea parlamentului.

După Conferința de Securitate de la München, consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a exprimat dezamăgirea administrației Trump față de lipsa unui acord. „Vicepreședintele [J.D.] Vance a fost foarte nemulțumit părăsind conferința, la fel ca și președintele”, a declarat acesta pentru Fox News.

Tensiunile au escaladat după ce Trump l-a numit pe Zelenski „un dictator fără alegeri care a ales războiul cu Rusia”. În replică, Zelenski a sugerat că Trump este influențat de „dezinformarea rusă”. Totuși, pe 20 februarie, Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg, pentru a discuta acordul, situația de pe front, schimbul de prizonieri și garanțiile de securitate pentru Ucraina. În urma întâlnirii, Zelenski a mulțumit SUA pentru sprijin și a subliniat deschiderea Ucrainei pentru un acord investițional solid.

„Ucraina este pregătită pentru un acord investițional solid și eficient, precum și pentru un tratat de securitate cu președintele SUA. Am propus cel mai rapid și constructiv mod de a obține rezultate. Echipa noastră este gata să lucreze 24/7”, a declarat Zelenski.

Potrivit Axios, mai mulți consilieri ai lui Zelenski l-au îndemnat să accepte oferta revizuită pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Trump și pentru a justifica sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA