Trompeta lui Putin a răgușit! Belarus a intrat în incapacitate de plată (Moody’s)

15 Iul. 2022, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2022, 13:42 // Actual //  Lupu Eduard

Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody’s și citată de jurnaliștii de la Meduza.

Termenul în care țara condusă de Alexandr Lukașenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody’s notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul bielorus a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody’s a anunțat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Pe 22 iunie, președintele Vladimir Putin semnase un decret ce stabilea o nouă procedură temporară de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble, un artificiu prin care Moscova încerca evitarea intrării în incapacitate de plată.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali.

Ministerul rus al Finanţelor susţinea că plăţile în valută către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai însă a recunoscut ulterior că banii nu au ajuns la creditori deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pe 20 mai Trezoreria Statelor Unite a decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, o derogare temporară de la regimul de sancțiuni acordată pentru ca investitorii să-și poată vinde titlurile.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău