Trump amenință UE cu taxe vamale dacă nu crește achizițiile de petrol și gaze din SUA

20 Dec. 2024, 16:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 16:34 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de petrol și gaze naturale lichefiate (GNL) pentru țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, într-o încercare de a reduce deficitul comercial al SUA, Donald Trump a amenințat aliații europeni cu taxe vamale pe produsele lor, dacă nu vor crește achizițiile de combustibili fosili din Statele Unite. Problema, spun experții, este că acordurile oficiale nu vor fi suficiente pentru a realiza acest obiectiv.

„Le-am spus Uniunii Europene că trebuie să umple deficitul uriaș [comercial] cu Statele Unite prin achiziții masive de petrol și gaze din țara noastră. Altfel, vor exista TAXE VAMALE peste tot!!!” a scris Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.

SUA sunt cel mai mare producător de petrol din lume și unul dintre principalii exportatori de GNL. În Europa, Statele Unite ocupă deja primul loc la furnizarea ambelor tipuri de combustibili. Această poziție a fost consolidată de decizia UE de a înceta achizițiile de hidrocarburi rusești după începutul războiului din Ucraina. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, SUA au furnizat 48% din importurile de GNL ale Europei, iar în trimestrul trei, Statele Unite au acoperit 15% din importurile de petrol (cu livrări de aproximativ 2 milioane de barili pe zi), conform Eurostat.

În decembrie 2022, UE a impus un embargou asupra achizițiilor de petrol din Rusia, iar în februarie 2023 a interzis produsele petroliere. Totuși, o parte din petrolul și gazele rusești continuă să ajungă în Europa prin excepții pentru anumite țări din Europa de Est sau prin ocolirea sancțiunilor. Între timp, Rusia își păstrează locul al doilea pe piața europeană de GNL, deși rămâne mult în urma SUA, având doar 16% din importurile europene de GNL.

Potrivit unei surse anonime familiare cu subiectul, UE analizează măsuri suplimentare pentru a limita veniturile valutare rusești. Cu toate acestea, este dificil de introdus noi restricții severe asupra petrolului și gazelor, a declarat sursa pentru Bloomberg.

Uniunea Europeană a început deja să se pregătească pentru posibile complicații în relațiile comerciale cu SUA. Țările blocului ar putea să cumpere mai mult GNL din SUA, înlocuind combustibilul rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în noiembrie. GNL este „unul dintre subiectele pe care le-am discutat”, a spus ea după o convorbire telefonică cu Trump:

„Încă primim o cantitate mare de GNL din Rusia. De ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin și ajută la reducerea costurilor energetice?”

Amenințarea lui Trump pare ciudată, având în vedere că „von der Leyen a sugerat posibilitatea de a face exact ceea ce el cere”, a spus un oficial european citat de Financial Times.

Problema este însă că în prezent capacitățile de export ale SUA sunt complet utilizate, iar extinderea livrărilor către UE ar necesita infrastructură suplimentară, spun analiștii. Președintele Joe Biden a refuzat să aprobe construcția de noi terminale de GNL, însă Trump a promis că va anula această decizie. Chiar și așa, va dura câțiva ani până când noile capacități vor fi finalizate, deși unele terminale, care au început să fie construite înainte de interdicție, vor fi puse în funcțiune în următorii ani. „Problema principală este că SUA nu au capacități libere pentru a livra GNL în Europa în acest moment”, spune Florence Schmitt, strateg în energie la Rabobank.

În plus, țările europene vor trebui să depășească prețul, într-o competiție cu cumpărătorii asiatici, adaugă el. O problemă similară este și pe piața de petrol: companiile acționează independent de guverne, luând decizii de cumpărare de la diverși furnizori. Prin urmare, este greu de spus cum acordurile guvernamentale ar putea influența acțiunile agenților economici privați, remarcă Bloomberg.

Uniunea Europeană trebuie să sprijine orice propunere de achiziționare a unei cantități mai mari de combustibil american cu o „amenințare convingătoare de contramăsuri” care ar putea fi luate dacă SUA decid să impună taxe vamale asupra exporturilor europene, consideră analiștii de la centrul de analiză Bruegel din Bruxelles.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Dec. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a convocat o ședință cu producătorii independenți de energie regenerabilă din țară, care activează pe piața liberă, pentru a discuta modalitățile de integrare a energiei verzi în rețeaua electrică locală și acoperirea consumului intern. În prezent, producătorii din piața liberă exportă energia electrică produsă în anumite intervale, în timp ce, în orele de vârf de consum, Energocom este nevoit să importe energie din România, la prețuri mai mari.

La întâlnire au participat reprezentanți ai companiilor care administrează centrale electrice eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 215 MW. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că energia regenerabilă joacă un rol esențial în atenuarea crizei energetice și poate contribui semnificativ la asigurarea unei părți importante din necesarul de energie în perioadele cu consum maxim.

Una dintre principalele decizii luate a fost elaborarea unui mecanism ce va permite, începând cu 1 ianuarie 2025, achiziționarea prioritară a energiei regenerabile de către Energocom pentru a acoperi deficitul energetic intern, dar și posibilitatea exportului de energie verde atunci când cerințele interne sunt satisfăcute. În acest sens, Energocom a pregătit și transmis producătorilor de energie regenerabilă contracte cadru pentru achiziția de energie electrică.

„În 2022 a fost interzis exportul de energie electrică. Acum, cantitățile de energie regenerabilă sunt semnificativ mai mari, iar noi dorim să aplicăm un mecanism echitabil și flexibil, care să fie benefic și producătorilor, permițându-le să exporte atunci când consumul intern este acoperit,” a declarat Constantin Borosan.

Potrivit datelor, capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în 2024 comparativ cu anul anterior. Cele mai mari progrese au fost înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice. În trimestrul trei al anului curent, Moldova a ajuns să dețină centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate totală de 521 MW, de 11 ori mai mult decât în 2019.

În cazul instalațiilor fotovoltaice, capacitatea a crescut de la 185 MW în 2023 la 344 MW în 2024, aproape dublându-se. De asemenea, capacitatea instalațiilor eoliene a crescut cu peste 22%, de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024.

Dintre centralele fotovoltaice instalate, 119 MW au fost realizate în baza mecanismului de sprijin tarif fix, iar 84,5 MW au fost instalate fără sprijin, fiind comercializate pe piața liberă. În domeniul eolian, centralele din piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar cele construite pe baza legii privind energia regenerabilă din 2007 au o capacitate de 25,9 MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală