Trump încoronat Omul Anului 2024 de către Financial Times – ce se ascunde în spatele alegerii?

20 Dec. 2024, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 15:52 // Actual //  Ursu Victor

După cea mai spectaculoasă revenire din istoria modernă a politicii americane, Donald Trump a fost desemnat „Omul Anului 2024” de revistele Time și Financial Times. Această recunoaștere vine în contextul în care fostul președinte promite o transformare radicală a SUA, orientată spre dereglementare, scăderi de taxe și o schimbare profundă spre extrema dreaptă culturală.

Pe 20 ianuarie 2021, Trump a părăsit Casa Albă sub un val de controverse, fiind implicat în evenimentele de la Capitol Hill. De atunci, o perioadă de aparentă izolare la Mar-a-Lago a fost urmată de o campanie intensă, susținută de o echipă loială și strategii meticuloase.

În noiembrie 2024, Trump a fost reales președinte, marcând o victorie politică remarcabilă. „Trăim în epoca lui Trump,” a declarat Roger Stone, vechi aliat politic, subliniind impactul istoric al acestui moment.

Președintele ales a pregătit un set ambițios de măsuri care vizează o remodelare profundă a Americii:

  • Dereglementare masivă: Noi inițiative în energie, incluzând o eră extinsă de foraj petrolier.
  • Imigrație: Deportări accelerate ale migranților fără documente.
  • Libertate de exprimare: Reglementări mai stricte în universități pentru combaterea „corectitudinii politice”.
  • Justiție: Grațieri pentru cei închiși în urma revoltei din 6 ianuarie și o revizuire a structurii FBI.

Trump promite schimbări semnificative și în relațiile internaționale. NATO ar putea fi pus sub presiune, iar susținerea pentru Ucraina pare incertă. De asemenea, fostul președinte a semnalat intenția de a negocia direct cu aliați și adversari, inclusiv China și Rusia.

Deși susținătorii săi văd în revenirea lui Trump o oportunitate de a reconfigura America, criticii avertizează asupra riscurilor pentru democrație și stabilitate globală. John Bolton, fost consilier pentru securitate națională, a subliniat că Trump este „pur tranzacțional” și imprevizibil, ceea ce ar putea genera noi tensiuni internaționale.

Cu o echipă formată din loialiști dedicați și o agendă ambițioasă, Donald Trump promite să marcheze o eră distinctă în istoria americană. Rămâne de văzut dacă politica sa va uni sau va diviza și mai mult națiunea și comunitatea internațională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO