Banca Centrală a Rusiei surprinde piața: rata de bază rămâne la 21%

20 Dec. 2024, 15:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 15:28 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a oferit pieței un „cadou de Anul Nou”, anunțând menținerea ratei de bază la 21%. Decizia a luat prin surprindere analiștii, care se așteptau la o creștere până la 23% sau chiar 25%, conform prognozelor recente.

La ultima majorare a ratei, în octombrie, Banca Centrală semnalase o posibilă creștere suplimentară la această ședință, ceea ce de obicei indica o decizie iminentă de majorare.

În declarația oficială, instituția a justificat decizia prin efectele pozitive deja resimțite ale politicii monetare stricte adoptate anul acesta. Majorarea succesivă a ratei de la 16% la 21% a dus la încetinirea creditării, un semn că măsurile încep să dea rezultate.

Totuși, mulți experți consideră că presiunea enormă exercitată de oficiali și oligarhi a influențat această decizie. Printre cei care au criticat public rata considerată „excesiv de mare” s-au numărat Serghei Chemezov, șeful Rostec, și Aleksei Mordashov, proprietarul Severstal. De asemenea, premierul Mihail Mișustin și alte persoane cu acces direct la președintele Vladimir Putin ar fi făcut apeluri pentru reducerea ratelor, conform unei investigații Bloomberg.

Într-o declarație făcută recent, Vladimir Putin a afirmat că nu este informat în prealabil despre deciziile Băncii Centrale, menționând că acestea sunt luate independent. „Sunt sigur că decizia va fi bine cântărită și va răspunde cerințelor zilei de astăzi”, a spus Putin.

„Este o situație surprinzătoare… nimeni nu se aștepta la acest lucru. Noi prognozam o creștere până la 24%. Probabil, presiunile exercitate asupra Băncii Centrale au funcționat, iar instituția a decis să facă o pauză”, a comentat Evgheni Kogan, un important bancher de investiții.

Decizia marchează un moment neașteptat pentru piață, iar efectele acesteia asupra economiei ruse rămân de urmărit în perioada următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală