Turcia poate reduce exportul de fructe și legume proaspete din cauza incendiilor

17 Aug. 2021, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Aug. 2021, 12:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ultimele 12 luni (de la 31 iulie 2020 până la 1 august 2021) Turcia a exportat legume și fructe în valoare de peste 3 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat o cifră record. Rusia a devenit principalul cumpărător. Cu toate acestea, incendiile, care au afectat nu numai turismul, ci și sectorul agricol din Turcia, ar putea afecta negativ aprovizionarea, scrie EastFruit.

După cum a raportat deja EastFruit, de la 31 iulie 2020 la 1 august 2021, exporturile au depășit un record de 3 miliarde de dolari. De la 31 iulie 2019 la 1 august 2020, această cifră a fost de 2,527 miliarde de dolari.

Cele mai solicitate legume și fructe din Turcia, în ultimele 12 luni au fost:  mandarine – 454 milioane dolari, urmată de roșii – 336 milioane dolari.

Între timp, potrivit unor număr de experți de pe piața agricolă rusă, incendiile, care au cauzat daune, inclusiv pentru agricultura din Turcia, pot afecta negativ aprovizionarea cu fructe și legume.

„Dacă focul„ a prins ”serele, atunci prețurile legumelor turcești de seră, în special ale roșiilor, ar putea crește”, a declarat Dmitry Rylko, directorul general al Institutului pentru Studii de Piață Agricolă (IKAR). El a reamintit că Turcia este unul dintre principalii furnizori ai acestor produse.

În același timp, el nu a exclus că unele roșii ar putea intra pe piața rusă prin Azerbaidjan sub masca celor azer, deoarece exporturile din Turcia sunt limitate de o cotă.

„Aducem banane în principal din America Latină, dar dacă plantațiile de citrice s-au ars în Turcia, acest lucru poate afecta atât volumul aprovizionării, cât și prețurile, deoarece sezonul exportului lor este încă înainte”, a spus Rylko.

Acest lucru nu a fost exclus de unul dintre experții de pe piața fructelor. În același timp, el a menționat că Turcia este unul dintre cei mai mari furnizori de piersici și struguri către Federația Rusă.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală