Turism în Creta: criza acută de personal în hoteluri și restaurante. Nici salariile mari nu-i tentează

20 Apr. 2023, 08:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2023, 08:54 // Actual //  Lupu Eduard

Lipsa personalului este o durere de cap permanentă pentru antreprenorii din turism în Creta, fiind o problemă care se va agrava pe măsură ce se deschide sezonul estival, un sezon care a început deja dinamic în urmă cu câteva săptămâni, scrie publicația elenă AGONAS KRITIS, citată de Rador.

La începutul lunii mai toate hotelurile vor fi în funcțiune, gradul de ocupare va începe să crească, iar cifrele arată că în Creta numărul locurilor de muncă vacante pentru personalul de toate categoriile ajunge la 4.000.

„Greul abia urmează, în iulie și august și deocamdată căutăm soluții”, a declarat pentru Radio Creta președintele Agenților de Turism din insulă, Michalis Vlatakis.

El a menționat că posibilitatea de a angaja pensionari din industria turismului, care au cunoștințele și experiența necesară, a fost deja propusă ministrului Muncii, dar ministrul nu a răspuns încă.

Se știe că personalul importat din țări terțe s-a încheiat cu un fiasco, deoarece pentru Creta au fost aprobate doar 280 de posturi.

Președintele Hotelierilor din Heraklion, Nikos Chalkiadakis, a declarat că îşi continuă eforturile de a aduce muncitori din Bulgaria și România, menționând că din iunie ar urma să sosească cu zboruri charter, în jur de 80.000 până la 100.000 de turiști pe săptămână. „Este imposibil să acoperim toate golurile care există și lipsurile privesc cameriste, ospătari, bucătari, ajutoare de bucătari, grădinari, tehnicieni și multe alte specialități” a subliniat președintele Asociației Panelene a Managerilor de Hoteluri Giorgos Pelekanakis. În final, unele unități mici recurg la soluția cateringului pentru clienții lor, deoarece nu găsesc chefi şi bucătari.

Pelenakis a comentat că deşi salariile pentru muncitorii fără experiență anterioară au crescut și încep de la 1000-1200 de euro pentru ospătari și chelnerițe, interesul localnicilor este foarte limitat. Mai mult, chiar și cei care semnează contracte cu un hotel, le anulează și pleacă cu mare ușurință în altă parte. Prin urmare, managerii sunt într-un proces constant de căutare de personal, cu stresul de a nu şti dacă vor putea satisface nevoile unității de cazare și ale clienților acesteia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău