Turismul din Grecia nu şi-a revenit. Antreprenorii dau vina pe guvern: „Nu a acţionat cum trebuie”

22 Iul. 2021, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iul. 2021, 18:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Până la pandemia globală de coronavirus, turismul aducea o contribuție de peste 10% la PIB-ul Greciei. De exemplu, în 2019, Grecia câștigase din turism peste 21 de miliarde de euro, adică 12,5 din Produsul Intern Brut.

Începând cu anul trecut situația s-a înrăutățit, iar acum nu pare să se îmbunătățească. Antreprenorii au fost grav afectați de situație. Nicole Christatu se ocupă de afacerea familiei ei, o cofetărie care este deschisă încă din anul 1936.

„Consider că guvernul nu a acționat cum trebuie în timpul pandemiei. Am fost în carantină timp de 8 luni, dar avem în continuare o incidență mare. Afectează foarte mult angajații. Afectează economia deoarece restaurantele și hotelurile nu nu mai funcționează cum trebuie, iar oamenii nu mai sunt plătiți nici măcar vara. Iarna este cu atât mai greu”, a spus Christatu.

Operatorii de turism se așteptau ca anul acesta să recupereze 30-35% din pierderile anului trecut. Situația din Mykonos, unde muzica a fost interzisă în cluburi le-a stricat planurile multora. Acum, turiștii preferă să se îndrepte către destinații unde restricțiile nu sunt atât de drastice, cum ar fi Bulgaria sau Turcia, scrie Aleph News.

Desigur, turiștii care nu se lasă intimidați de restricții, au găsit foarte repede alternative pentru a se distra în continuare. Majoritatea au ales să vină cu boxele portabile sau chiar să asculte muzică de pe telefon în locațiile care înainte de pandemie erau animate de petreceri extravagante.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 02:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2021, 02:32 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia întrece orice aşteptări, atât prin forţă, cât şi prin durată. Analişti şi jurnalişti se întreabă dacă nu cumva ar fi cazul ca lumea să înceapă să se îngrijoreze sau cel puţin politicienii, în timp ce marile bănci centrale par cel mult neliniştite. Unii fac paralele cu anii ’70, deceniul inflaţiei în America, când preşedinţii şi banca centrală au luat măsuri disperate, unele cu încălcarea principiilor capitalismului şi pieţei libere, dar cei mai mulţi asigură că o astfel de comparaţie este exagerată. Oare?

Istoria arată că inflaţia prelungită nu trebuie subestimată, mai ales dacă eşti politician. În SUA a lovit preşedinţi şi a influenţat astfel istoria lumii. În prezent, preţurile cresc cu o viteză nemaivăzută în ultimii 30 de ani. Despre cum inflaţia a schimbat preşedinţii Americii scrie National Public Radio (NPR), echivalentul american al unei radiodifuziuni naţionale. În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în SUA preţurile au crescut cu peste 6%, iar cele mai mari scumpiri au fost la alimente şi energie, dar în special la energie. Preţurile benzinei îşi proclamă ascensiunea sus pe panouri, la colţ de stradă, în intersecţii, peste tot, scrie Ziarul Financiar.

Economiştii spun (şi chiar sunt de acord între ei în privinţa acestui lucru) că inflaţia actuală poate fi atribuită pandemiei şi consecinţelor acesteia: lanţuri de aprovizionare blocate, muncitori reticenţi să se întoarcă la lucru, penurii şi livrări de energie întrerupte. De asemenea, ştim că guvernul a concentrat miliarde de dolari în puterea de cumpărare a consumatorilor din primăvara anului 2020 încoace. Creşterile de preţuri ar putea fi considerate aproape inevitabile. Dar una dintre lecţiile epocilor inflaţioniste trecute este că alegătorii sunt mai puţin interesaţi de responsabilitate şi cauze decât de forţarea unei schimbări. Cu alte cuvinte, cine este în funcţie acum să nu-şi facă aşternutul prea moale. Sondajele de opinie publice au constatat o nervozitate larg răspândită: Morning Consult, de exemplu, a raportat recent că 87% dintre americani sunt „îngrijoraţi de creşterea preţurilor”. Pe măsură ce astfel de numere cresc, procentele de aprobare pentru preşedintele Biden şi partidul său democrat scad, în mod previzibil, mai ales acolo unde au scăzut deja din cauza valurilor de COVID, a controverselor privind vaccinurile şi retragerii urâte din Afganistan.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei