Al patrulea val? Tursimul european din nou „pe muchie de cuțit” din cauza COVID-19

22 Iul. 2021, 18:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iul. 2021, 18:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De când a început pandemia de Covid-19, probabil că nicio altă industrie nu a fost mai afectată decât sectorul global al turismului și al călătoriilor, cu zboruri anulate, cu stațiuni închise și vacanțele, o amintire îndepărtată pentru majoritatea dintre noi.

Unele țări din Europa , precum Grecia, Spania și Portugalia se bazează pe turism pentru a stimula creșterea economică cu prosperitatea a mii de afaceri, mijloace de trai și comunități legate de succesul sau eșecul sezonului.

Pe măsură ce vaccinurile Covid s-au desfășurat în toată Europa, speranțele au fost mari pentru o revenire în turismul de vară. În schimb, sezonul pare extrem de incert, deoarece varianta Delta crește în Europa, ceea ce determină o mulțime de reguli și restricții variate, cerințe de vaccinare și plasare în carantină.

Al patrulea val?

Călătoriile în Europa în aceste zile nu sunt cu siguranță pentru cei slabi, în mai multe moduri. Rata infecției Covid a crescut în întreaga regiune, deoarece varianta Delta extrem de infecțioasă a ajuns, practic, în toate țările.

În ciuda eforturilor pe continent de a reține varianta, răspândirea inevitabilă a avut loc, tulpina reprezentând acum majoritatea noilor infecții de la țară la țară.

Olanda și Spania au înregistrat creșterea cazurilor, în mare parte atribuite sectorului nocturn după ce ambele țări și-au redeschis cluburile de noapte la sfârșitul lunii iunie, doar pentru a inversa cursul două săptămâni mai târziu. Franța a declarat că intră într-un al patrulea val al pandemiei la începutul acestei săptămâni.

La începutul săptămânii, când piețele globale au scăzut brusc au apărut temeri noi privind redresarea globală. Companiile aeriene europene low-cost EasyJet și Ryanair au fost printre stocurile care au înregistrat scăderi pronunțate. Acțiunile easyJet, de exemplu, se tranzacționau vineri la 842,20 pence, dar au scăzut la 758,20 pence până luni după-amiaza devreme.

CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, a declarat marți pentru CNBC că sectorul turismului se confruntă cu o situație „extraordinar de provocatoare”, dar că programele de vaccinare din Europa sunt cheia redeschiderii. Datele arată că două doze de Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei Delta și scad riscul de spitalizare și deces.

„Am știut întotdeauna că [recuperarea] nu va fi o linie dreaptă”, a declarat Lundgren pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC. „Dar vedem că restricțiile sunt anulate. Dar este absolut adevărat că atunci când deschizi societăți și comunități, cresc și infecțiile. Întrebarea este să ne asigurăm că vaccinările rup legătura dintre [infecție și] spitalizarea severă și deces și, din fericire, se pare că așa este. ”

Călătorii cu dificultăți

Oricine face planuri de ultimă oră pentru o vacanță europeană în acest an ar trebui să se pregătească pentru o experiență adesea confuză, complexă și destul de stresantă – și asta înainte chiar să fi ieșit din avion.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală