Ucraina ar putea recupera Crimeea. Cea mai mare temere a lui Putin. Cum s-a dat de gol

19 Nov. 2022, 06:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2022, 06:13 // Actual //  bani.md

Rușii s-au apucat să sape șanțuri în peninsula Crimeea, pe care o ocupă din 2014. După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili.

Federația rusă a transmis vineri că efectuează lucrări de fortificare în peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, după retragerea militară rusă din regiunea ucraineană vecină Herson în urma unei contraofensive a Kievului, potrivit AFP.

„Lucrări de fortificare se efectuează sub controlul meu pe teritoriul Crimeei, pentru a garanta securitatea locuitorilor regiunii”, anunţă guvernatorul instalat de Moscova după anexarea peinusulei ucrainene, Serghei Aksionov.

Potrivit guvernatorului, securitatea Crimeii „depinde în primul rând de măsurile care vor fi puse în aplicare în regiunea Herson”, care este imediat adiacentă peninsulei din sudul Ucrainei.

Kievul își acoperă armele de Crimeea

Aksyonov face acest anunț după ce armata rusă s-a retras săptămâna trecută din Herson, umilită și incapabilă să oprească o contraofensivă a armatei ucrainene. Retragerea militarilor ruși – care au abandonat capitala regiunii cu același nume – a permis forțelor Kievului să își apropie armele de Crimeea, ținta mai multor atacuri în ultimele luni.

În octombrie, podul din Crimeea care leagă peninsula de teritoriul rusesc a fost parțial distrus într-un atac cu camion pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei. Alte atacuri atribuite armatei ucrainene din Crimeea au vizat flota rusă de la Marea Neagră din Sevastopol, precum și mai multe instalații militare rusești din peninsula ucraineană anexată.

Moscova consideră că peninsula face parte din teritoriul rusesc de la anexarea Crimeii în 2014, o revendicare nerecunoscută de comunitatea internațională. Cu toate acestea, Ucraina insistă că își vrea insula înapoi.

Atrocități și crime de război, în Herson

Armata rusă a comis numeroase atrocități și crime de război, în Herson, în timpul ocupației, spuneministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, potrivit căruia, autoritățile ucrainene au descoperit, până acum, mai multe cadavre ale unor persoane torturate, dar și mai multe locuri de detenție. În acest context, oficialul de la Kiev a anunțat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au colaborat cu ocupanții ruși.

Serviciul de informații ucrainean, SBU, a găsit liste cu agenți recrutați de FSB (serviciul secret rus), care au colaborat cu ocupanții în Herson. Documentele au fost abandonate în timpul retragerii din zonă. Au fost descoperite anagajamente de colaborare, scrise de mână de cei recrutați, dosare ale agenților, note privind misiuni ale rușilor, „protocoale de căutare” în locuințele rezidenților din Herson.

Informația a fost prezentată chiar de SBU care a postat pe rețelele sociale imagini cu documentele descoperite și dosare aflate în sacoșe de rafie.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO