Ucraina ar putea recupera Crimeea. Cea mai mare temere a lui Putin. Cum s-a dat de gol

19 Nov. 2022, 06:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2022, 06:13 // Actual //  bani.md

Rușii s-au apucat să sape șanțuri în peninsula Crimeea, pe care o ocupă din 2014. După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili.

Federația rusă a transmis vineri că efectuează lucrări de fortificare în peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, după retragerea militară rusă din regiunea ucraineană vecină Herson în urma unei contraofensive a Kievului, potrivit AFP.

„Lucrări de fortificare se efectuează sub controlul meu pe teritoriul Crimeei, pentru a garanta securitatea locuitorilor regiunii”, anunţă guvernatorul instalat de Moscova după anexarea peinusulei ucrainene, Serghei Aksionov.

Potrivit guvernatorului, securitatea Crimeii „depinde în primul rând de măsurile care vor fi puse în aplicare în regiunea Herson”, care este imediat adiacentă peninsulei din sudul Ucrainei.

Kievul își acoperă armele de Crimeea

Aksyonov face acest anunț după ce armata rusă s-a retras săptămâna trecută din Herson, umilită și incapabilă să oprească o contraofensivă a armatei ucrainene. Retragerea militarilor ruși – care au abandonat capitala regiunii cu același nume – a permis forțelor Kievului să își apropie armele de Crimeea, ținta mai multor atacuri în ultimele luni.

În octombrie, podul din Crimeea care leagă peninsula de teritoriul rusesc a fost parțial distrus într-un atac cu camion pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei. Alte atacuri atribuite armatei ucrainene din Crimeea au vizat flota rusă de la Marea Neagră din Sevastopol, precum și mai multe instalații militare rusești din peninsula ucraineană anexată.

Moscova consideră că peninsula face parte din teritoriul rusesc de la anexarea Crimeii în 2014, o revendicare nerecunoscută de comunitatea internațională. Cu toate acestea, Ucraina insistă că își vrea insula înapoi.

Atrocități și crime de război, în Herson

Armata rusă a comis numeroase atrocități și crime de război, în Herson, în timpul ocupației, spuneministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, potrivit căruia, autoritățile ucrainene au descoperit, până acum, mai multe cadavre ale unor persoane torturate, dar și mai multe locuri de detenție. În acest context, oficialul de la Kiev a anunțat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au colaborat cu ocupanții ruși.

Serviciul de informații ucrainean, SBU, a găsit liste cu agenți recrutați de FSB (serviciul secret rus), care au colaborat cu ocupanții în Herson. Documentele au fost abandonate în timpul retragerii din zonă. Au fost descoperite anagajamente de colaborare, scrise de mână de cei recrutați, dosare ale agenților, note privind misiuni ale rușilor, „protocoale de căutare” în locuințele rezidenților din Herson.

Informația a fost prezentată chiar de SBU care a postat pe rețelele sociale imagini cu documentele descoperite și dosare aflate în sacoșe de rafie.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău