Ucraina ar putea recupera Crimeea. Cea mai mare temere a lui Putin. Cum s-a dat de gol

19 Nov. 2022, 06:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2022, 06:13 // Actual //  bani.md

Rușii s-au apucat să sape șanțuri în peninsula Crimeea, pe care o ocupă din 2014. După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili.

Federația rusă a transmis vineri că efectuează lucrări de fortificare în peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, după retragerea militară rusă din regiunea ucraineană vecină Herson în urma unei contraofensive a Kievului, potrivit AFP.

„Lucrări de fortificare se efectuează sub controlul meu pe teritoriul Crimeei, pentru a garanta securitatea locuitorilor regiunii”, anunţă guvernatorul instalat de Moscova după anexarea peinusulei ucrainene, Serghei Aksionov.

Potrivit guvernatorului, securitatea Crimeii „depinde în primul rând de măsurile care vor fi puse în aplicare în regiunea Herson”, care este imediat adiacentă peninsulei din sudul Ucrainei.

Kievul își acoperă armele de Crimeea

Aksyonov face acest anunț după ce armata rusă s-a retras săptămâna trecută din Herson, umilită și incapabilă să oprească o contraofensivă a armatei ucrainene. Retragerea militarilor ruși – care au abandonat capitala regiunii cu același nume – a permis forțelor Kievului să își apropie armele de Crimeea, ținta mai multor atacuri în ultimele luni.

În octombrie, podul din Crimeea care leagă peninsula de teritoriul rusesc a fost parțial distrus într-un atac cu camion pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei. Alte atacuri atribuite armatei ucrainene din Crimeea au vizat flota rusă de la Marea Neagră din Sevastopol, precum și mai multe instalații militare rusești din peninsula ucraineană anexată.

Moscova consideră că peninsula face parte din teritoriul rusesc de la anexarea Crimeii în 2014, o revendicare nerecunoscută de comunitatea internațională. Cu toate acestea, Ucraina insistă că își vrea insula înapoi.

Atrocități și crime de război, în Herson

Armata rusă a comis numeroase atrocități și crime de război, în Herson, în timpul ocupației, spuneministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, potrivit căruia, autoritățile ucrainene au descoperit, până acum, mai multe cadavre ale unor persoane torturate, dar și mai multe locuri de detenție. În acest context, oficialul de la Kiev a anunțat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au colaborat cu ocupanții ruși.

Serviciul de informații ucrainean, SBU, a găsit liste cu agenți recrutați de FSB (serviciul secret rus), care au colaborat cu ocupanții în Herson. Documentele au fost abandonate în timpul retragerii din zonă. Au fost descoperite anagajamente de colaborare, scrise de mână de cei recrutați, dosare ale agenților, note privind misiuni ale rușilor, „protocoale de căutare” în locuințele rezidenților din Herson.

Informația a fost prezentată chiar de SBU care a postat pe rețelele sociale imagini cu documentele descoperite și dosare aflate în sacoșe de rafie.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ