Uleiul ajunge ca aurul? Criza răsăritei se adâncește! În hambarele fermierilor au mai rămas 80 mii de tone

04 Apr. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2024, 10:25 // Actual //  bani.md

În sezonul agricol 2023-2024 în Republica Moldova a fost colectată o recoltă de floarea soarelui de 726 mii tone semințe, volumul încadrându-se în media ultimelor 10 ani. Exporturile de floarea-soarelui în perioada iulie 2023 – martie 2024 au constituit 362,3 mii tone, iar ulei a fost exportat 186,5 mii tone, constată Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Estimările economistului în baza recoltei și a datelor exporturilor companiilor din Republica Moldova, dar  și a celor din Transnistria relevă că recolta globală de pe ambele maluri ale Nistrului a constituit 825 mii tone.

Or, potrivit lui Rija, dacă e să convertim exporturile de semințe de floarea soarelui și ulei în materie primă pură, atunci în perioada iulie 2023 – martie 2024 din țară a fost livrat un volum total de 786,1 mii tone de cultură oleaginoasă.

„Volumul exporturilor a atins o cifră record în ultimii zece ani Una din cauze este determinată de creșterea exporturilor de ulei de floarea-soarelui, pe fundalul majorării capacităților de procesare a fabricilor din Bălți (1200 tone/zi) și Giurgiulești (700 tone/zi). Un alt motiv este activizarea exporturilor de floarea-soarelui în ultimele două luni: în februarie 2024 – 71,3 mii tone, în martie 2024 – 53,1 mii tone”, susține economistul.

Urmare a majorării exporturilor de floarea soarelui și ulei, rezultă un fenomen firesc – reducerea soclurilor de floare-soarelui. Astfel, din cele 786, 1 mii tone de floarea-soarelui ieșite per total, 742,9 mii tone sunt colectate din partea Republicii Moldova, restul 43,2 mii tone din Transnistria.

Astfel, potrivit estimărilor volumul de floarea-soarelui rămas în țară este de 80 mii tone în partea dreaptă a Nistrului, iar cumulativ cu stânga Nistrului ajunge la 130-140 mii tone. Volum care la începutul lunii aprilie era la nivel minim, care de ceva vreme nu a mai fost în Republica Moldova.

Cantitatea mică de floarea soarelui rămasă în țară influențează majorarea prețurilor de achiziție.

„Astfel, holdingul Trans Oil a majorat marți, pe 2 aprilie, prețul de achiziție pentru floarea soarelui cu 4,4%, până la 7 050 lei/t după ce a fost constatată insuficiența stocurilor în țară. Majorarea prețurilor era estimată încă acum două săptămâni. Însă prețul de la moment nu este maxim, rezerva fiind de 100 – 500 lei/tonă. Din punct de vedere tactic, traderul poate negocia un preț mai mare, în funcție de volum și termeni de achitare”, spune Rija.

Ce ține de compararea prețului în Bazinul Mării Negre, scumpirile au început din luna martie. În portul Constanța de la 405 euro/t (pe 6 martie) la 430 euro/t (3 aprilie). Procesatorul din Galați ,,Prutul” a ridicat prețul la 405 $/t (la începutul lunii martie prețul oferit era de 385 $/t), iar cel din Slobozia „Expur Groupe” – la 410 $/t. În porturile Reni/Izmail majorarea a fost de la 290 $/t (pe 6 martie) la 300 $/t (3 aprilie). În Giurgiulești prețul din martie era constant la 370 $/t, și în aprilie a crescut la 390 $/t.

Cu toate că pe parcursul lunii martie, prețul la ulei de floarea soarelui în Bazinul Mării Negre a fost în creștere, o analiză a dinamicii prețurilor de export ulei din Republica Moldova, arată o diminuare a acestuia comparativ cu luna februarie (14,63 lei/kg în martie, contra 15,01 lei/kg în februarie). Asta și este motivul pentru care în Republica Moldova prețul de achiziție la floare a stagnat contractele pentru ulei au fost încheiate la un preț mai mic, iar prețul de vânzare a șrotului este și el mai jos comparativ cu România.

Comparativ cu prețurile din Bazinul Mării Negre, prețurile în Republica Moldova rămân competitive, iar industria locală încearcă să-și mențină poziția în piață. Convertit în dolari fără TVA prețul la floarea soarelui atinge 370 $/t la Bălți, iar dacă luăm în calcul costurile de transport de 40 $/t până la Galați, prețul oferit în Republica Moldova la moment este mai mare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 16:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 16:47 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Volumul total al operațiunilor de cumpărare și vânzare de valută străină contra lei moldovenești realizate în numerar, în luna aprilie, a ajuns la 400,2 mil. EUR echivalent – cu 14 % peste nivelul din martie, arataă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Cumpărările de valută de la populație (oferte în casierii) au urcat la 324,2 mil. EUR, în creștere lunară de 20,6 % și anuală de 30,2 %.
Vânzările către clienți au coborât la 76,0 mil. EUR, cu 7,5 % sub nivelul din martie și cu 12,3 % sub cel din aprilie 2024.

Diferența dintre cele două fluxuri s-a lărgit astfel la 248,2 mil. EUR, semnalând un excedent de valută în favoarea băncilor și caselor de schimb, care poate relaxa presiunea de cumpărare pe piața interbancară.

Euro rămâne moneda dominantă, cu peste trei sferturi din volumele de cumpărare. Oferta de euro din partea populației a crescut cu 27,6 % față de martie, în timp ce vânzările către clienți s-au redus cu 9,2 %. Dolarul SUA continuă trendul descendent: atât cumpărările, cât și vânzările au coborât cu 6,2 % lunar, iar ponderea în operațiuni scade la 12,6 % (cumpărare) și 20,0 % (vânzare). Comparativ cu aprilie 2024, volumele în dolari sunt mai mici cu 34 %, iar alte valute convertibile (GBP, CHF, etc.) și-au mărit cota la aproape 10 % din piață.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO