ULTIMĂ ORĂ! MS: angajarea dnei Valentina Buliga (la CNAMUP) a fost realizată cu încălcări ale legislației în vigoare

09 Nov. 2021, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Nov. 2021, 17:41 // Actual //  MD Bani

Ministerul Sănătății vine cu noi precizări privind numirea Valentinei Buliga în calitate de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), scrie Realitatea.md.

„Astfel, în urma investigațiilor, s-a stabilit că angajarea dnei Valentina Buliga în funcția respectivă a fost realizată cu încălcări ale legislației în vigoare. Mai exact, nu a fost organizat un concurs public așa cum prevede Ordinul nr. 139 din 15.10.2015 al Ministerului Sănătății cu referire la aprobarea Regulamentului privind angajarea prin concurs al personalului medical din sistemul sănătății, publicat în Monitorul Oficial 297-300 din 30.10.2015. În acest context, conducerea Ministerului Sănătății a solicitat directorului CNAMUP, Boris Golovin, să anuleze ordinul de angajare a dnei Valentina Buliga în contextul încălcărilor prezentate. În rezultat, ordinul respectiv a fost anulat și a fost anunțat un concurs public pentru ocuparea funcției vacante de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților. Mai multe detalii despre participarea în cadrul concursului respectiv sunt prezentate pe pagina web oficială a CNAMUP”, anunță MS.

Amintim că fosta ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, membră a Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga, a fost numită în calitate de șefă a Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Buliga a fost numită prin ordinul directorului CNAMUP, Boris Golovin, iar ulterior Ministerul Sănătății a anunțat că va investiga angajarea ei.

Valentina Buliga a fost demisă ultima dată din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină la data de 9 august.

Valentina Buliga, exponentă a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost numită în mai 2020 la conducerea instituției. Anterior, ea a fost deputată din partea PDM, dar și ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ