Piața asigurărilor a avansat. Ce caută moldovenii

09 Nov. 2021, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2021, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Asiguratorii din Republica Moldova au vândut  polițe de asigurare în valoare de 878 milioane lei în prima jumătate a anului 2021, în creștere cu 29% fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Potrivit CNPF, ASTERRA GRUP conduce clasamentul general, cu o valoare a primelor subscrise de 153,8 milioane lei și o cotă de piață de 17,5%, urmat de GRAWE CARAT Asigurări care a vândut în primul semestru din 2021 polițe în valoare de 137,3 milioane lei. Cota de piață a asiguratorului e de 15,6%.

Asigurările generale au cea mai mare pondere în portofoliul pieței și au depășit 94,7% din totalul primelor brute subscrise de companiile de asigurări, constituind 832,1 milioane lei. Pe de alta parte, ponderea asigurărilor de viață în portofoliul pieței a scăzut cu 5,22% pe fondul scăderii primelor brute subscrise față de anul trecut pe acest segment cu 7,8%. Primele brute subscrise din asigurările de viață pentru primul semestru al anului 2021 au constituit 45,82 milioane lei.

Informațiile CNPF citate de xprimm.md relevă că printre tipurile de asigurări, asigurările auto continuă să domine. Valoarea primelor brute subscrise pe acest segment a atins valoarea de 577,06 milioane lei. În timp de RCA, Carte Verde și CASCO s-au menținut pe un trend crescător, primele brute subscrise pe RCA au cunoscut o creștere de peste 22% față de anul precedent, până la 264 milioane lei.

Conform raportului CNPF, în primul semestru al anului 2021, companiile de asigurare au plătit despăgubiri și îndemnizații de asigurare în sumă totală de 306,73 milioane lei, în scădere cu 0,29% față de perioada similară a anului precedent (307,63 milioane lei).

Asiguratorii care au desfășurat asigurări generale au plătit despăgubiri în sumă de 295,9 milioane lei, iar asiguratorii care au desfășurat activitatea de asigurare de viață au plătit despăgubiri în sumă de 16,73 milioane lei.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău