Umilință cruntă pentru moldovenii veniți din Yerevan la Chișinău: Autoritatea Aeronautică nu a permis aterizarea

14 Iun. 2024, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 18:10 // Actual //  Lupu Eduard

Serviciul Român de Informații (SRI) a intervenit asăzi, 14 iunie, de urgență pe Aeroportul Otopeni după ce un avion care urma să ajungă la Chișinău a solicitat o escală neprogramată la București. Pilotul zborului FLYONE 5F535 Erevan (Armenia) – Chișinău (Republica Moldova), operat de Mongolian Airways cu un Airbus A320, a decis să aterizeze de urgență din cauza unui scandal la bord și a unor amenințări din partea unor pasageri, potrivit BoardingPass.

Un apel la numărul unic de urgență 112 din Republica Moldova a anunțat prezența unei bombe la bordul aeronavei. Avionul a aterizat de urgență pe aeroportul Otopeni, unde SRI a început verificarea aeronavei și a bagajelor pasagerilor, majoritatea cetățeni ai Republicii Moldova. La bord se aflau aproximativ 170 de pasageri. Pirotehniștii și mai multe echipaje de poliție se aflau la fața locului.

În ciuda aterizării la București, autoritățile nu au permis debarcarea pasagerilor. După deservirea la sol a navei, potrivit surselor, avionul a fost întors spre Yerevan. În timpul pregătirilor pentru decolare, aeronava a fost oprită din nou. Conform surselor de la aeroportul din București, a fost activată celula anticriză și a fost declarat un incident de securitate aeronautică, solicitându-se intervenția autorităților competente. Pasagerii au provocat un scandal, solicitând să fie lăsați să iasă din avion.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău a declarat: „În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 870, operatorii aerieni au obligația de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) cu privire la orice modificare a orarului de zbor și la zborurile adiționale, pentru a obține aprobarea prealabilă necesară. În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerințe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislația. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară. Autoritatea Aeronautică Civilă reiterează necesitatea respectării reglementărilor naționale de către operatorii aerieni.”

Fostul viceministru al justiției. Nicolae Eșanu a criticat dur situația într-o postare pe Facebook: „Putem desigur blama compania aeriană că nu a respectat termenul de notificare și desigur că poate chiar și fi sancționată, dar tare tâmpit trebuie să fii ca să-ți permiți să te joci cu soarta oamenilor și să redirecționezi nava care este deja în zbor pe un aeroport, unde evident tot nu depusese notificare!”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău