Un expert din Norvegia susține că a început căderea lui Putin: „Rusia nu merge nicăieri, nici politic, nici geografic”

01 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Rusia s-a trezit izolată la nivel internațional de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invazie a Ucrainei. Occidentul a impus sancțiuni pentru a pedepsi Rusia și a împiedica capacitatea Moscovei de a-și finanța mașina de război.

O creștere a prețurilor petrolului și gazelor – exporturile majore ale Rusiei – a susținut excedentul de cont al țării, dar economia este zdrobită, iar perspectivele par sumbre. Economia Rusiei se va micșora cu 15% în acest an și cu 3% în 2023, a prezis recent Institutul de Finanțe Internaționale.

Sancțiunile occidentale, exodul companiilor, exodul creierelor rusești și colapsul exporturilor vor șterge 15 ani de câștiguri economice, a adăugat grupul de lobby al industriei bancare la nivel mondial. Acest lucru pune la îndoială dacă puterea lui Putin ar putea deveni slabă, inclusiv Iver Neumann, directorul Institutului Fridtjof Nansen din Norvegia.

El prezice că refuzul lui Vladimir Putin de a reforma economia țării, amplificat de actuala invazie a vecinului său, ar putea fi „începutul sfârșitului” regimului său, deși când se va întâmpla acest lucru este greu de prevăzut.

„Deci, de când mandatul lui Putin a început acum 22 de ani, foarte puține s-au întâmplat cu adevărat în economie. Și mi se pare uimitor faptul că un marxist pregătit ca Putin nu înțelege că factorii materiali sunt esențiali”, a declarat recent Neumann, autorul cărții Rusia și ideea Europei, pentru Serviciul georgian al RFE/RL.

Ceea ce urmează după Putin este greu de prevăzut, a spus Neumann, deoarece președintele rus „și regimul său au făcut o treabă bună în a elimina ceea ce era gândirea și munca liberală organizată în Rusia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală