Un gigant adormit a fost trezit: Teama investitorilor de muntele de datorii din zona euro începe să revină la viaţă

12 Iun. 2022, 07:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2022, 07:39 // Actual //  Lupu Eduard

Investitorii încep să se îngrijoreze din nou cu privire la nivelurile ridicate ale datoriei publice din zona euro, în condiţiile în care perspectiva creşterii ratelor dobânzilor reaprinde îngrijorările care au stat în mare parte în adormire în ultimii ani.

Împrumuturile ţărilor îndatorate, printre care Italia, Grecia şi Spania, au crescut în deceniul care a urmat crizei datoriilor suverane din regiune – în parte din cauza secătuirilor provocate de pandemia de coronavirus asupra finanţelor publice.

Pieţele au fost mai dispuse să finanţeze aceste datorii mari în timp ce costurile de împrumut erau foarte scăzute, iar Banca Centrală Europeană îşi continua programul masiv de achiziţii de obligaţiuni. Dar planurile BCE de a retrage aceste stimulente – cu încetarea achiziţiilor de active şi o creştere a ratei dobânzii cu un sfert de punct planificată pentru luna iulie – înseamnă că obligaţiunile acestor naţiuni din sudul Europei sunt din nou sub presiune.

Costurile de împrumut pentru Italia şi Grecia au urcat brusc, randamentul la 10 ani al Italiei atingând vineri cel mai ridicat nivel din 2014 – deşi rămân cu mult sub nivelurile atinse în 2012. Cu toate acestea, îngrijorarea multor investitori este că o creştere susţinută ar putea reaprinde îngrijorările cu privire la cât de uşor de gestionat este gradul de îndatorare al Romei sau Atenei.

„Cred că situaţia este îngrijorătoare, dar nu critică”, a declarat Antoine Bouvet, senior rate strategist la ING. „Uneori, pieţele pot să se autoconvingă şi să îşi piardă încrederea”, a spus el, adăugând că devine o „profeţie care se împlineşte singură”.

El a spus că, dacă diferenţa dintre randamentele italiene şi cele germane de referinţă ajunge la 2,5%, atunci „unele semnale de alarmă vor începe să sune la BCE”. Vineri, diferenţa a crescut la aproximativ 2,25%.

„Până acum [extinderea] a fost relativ ordonată, dar ar putea să inducă BCE un fals sentiment de siguranţă”, a adăugat Bouvet.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău