Un grup de angajaţi ai SA „Topaz” cer intervenţia mai multor organe de stat în situaţia creată la întreprindere

23 Mai 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2025, 13:18 // Actual //  bani.md

Un grup de angajaţi ai uzinei „Topaz”, care susţin că poartă responsabilitate financiară pentru activele întreprinderii, dar care au fost privaţi de accesul pe teritoriul acesteia de către persoanele ce au preluat conducerea ei acum câteva luni, au venit cu o scrisoare deschisă către comunitatea de afaceri, dar şi către unele instituţii ale statului, cărora le cer să intervină în situaţia creată la întreprindere.

În scrisoarea adresată Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului de Stat al Muncii, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Economiei și Digitalizării, Ministerului Justiției, precum și altor organisme competente care exercită controlul asupra respectării legislației muncii, semnatarii amintesc că, „în primăvara anului 2025, o nouă conducere a venit la întreprindere, prezentându-se drept noii proprietari, declarând că de acum înainte ei vor lua toate deciziile”.

„Niciunul dintre noi nu avea dreptul sau dorința de a-i împiedica să revizuiască documentația sau să transmită informațiile necesare pentru perioada de tranziție. Mai mult, i-am întâmpinat cu speranță: că bătăliile legale cu creditorii vor fi finalizate, datoria va fi achitată, producția va fi reluată, spațiile vor fi renovate, lifturile vor fi restaurate, spațiile închiriate vor fi extinse etc. Mulți dintre noi credeam sincer că ne vom putea încheia cariera la această întreprindere cu onoare și o pensie decentă. Dar totul s-a întâmplat invers”, susţin semnatarii scrisorii.

Ei descriu în detalii situaţia creată la întreprindere, iar la final vin cu următoarele solicitări: efectuarea unui audit cuprinzător al acțiunilor noilor proprietari și conducerii SA „Topaz”; asigurarea respectării prevederilor Codului Muncii și a drepturilor de muncă garantate ale lucrătorilor; restabilirea justiției și a prevenirea distrugerii uneia dintre cele mai mari și mai strategice întreprinderi ale țării; evitarea situaţiei când decenii de muncă conștiincioasă să se termine cu umilință și impunitate pentru noii proprietari.

Textul integral al scrisorii deschise se anexează.

Realitatea Live

12 Iun. 2025, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
12 Iun. 2025, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Acțiunile gigantului american Boeing s-au prăbușit cu 8% în timpul sesiunii de tranzacționare premergătoare deschiderii bursei din SUA, ca reacție la tragedia aviatică din India, unde un avion de tip Boeing 787 Dreamliner, aparținând companiei Air India, s-a prăbușit la scurt timp după decolare din orașul Ahmedabad, având la bord 242 de persoane.

Potrivit datelor preliminare, este prima catastrofă în care este implicat acest model de avion, considerat unul dintre cele mai moderne din lume. Presa indiană relatează că aeronava ar fi pierdut propulsia ambelor motoare, deși cauzele exacte ale accidentului rămân necunoscute.

Imaginile publicate de martori arată cum avionul s-a prăbușit peste o clădire de locuințe din apropierea aeroportului. Autoritățile locale au confirmat deja recuperarea a cel puțin 60 de cadavre, inclusiv zece victime aflate în căminul medical studențesc peste care s-a prăbușit aparatul. Poliția locală a declarat că nu există supraviețuitori.

Ca urmare a tragediei, acțiunile Boeing au coborât la 196,49 dolari – cel mai scăzut nivel din mai 2024. Și acțiunile companiei General Electric, producătoarea motoarelor folosite de avioanele Boeing, au suferit o scădere de 5,5%.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a calificat evenimentul drept „o catastrofă sfâșietoare” și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Între timp, Direcția Generală a Aviației Civile din India (DGCA) a anunțat că va deschide o anchetă oficială în colaborare cu experți tehnici ai companiei Boeing.

Incidentul reaprinde atenția asupra problemelor de siguranță ale companiei americane. În 2021, Boeing a fost acuzată oficial că ar fi indus în eroare autoritățile americane privind sistemul MCAS, implicat în două alte accidente tragice. Deși compania a evitat urmărirea penală prin plata unei amenzi și monitorizare strictă timp de trei ani, în ianuarie 2024, un alt incident – desprinderea unei secțiuni din fuzelajul unui Boeing 737 MAX 9 – a determinat autoritățile să își revizuiască vigilența față de producătorul american.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO