Un profesor de la Harvard face o analiză neașteptată: Momentul cheie când Putin va fi înlocuit

11 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  bani.md

Pe măsură ce luptele din Ucraina se intensifică, iar Kremlinul încearcă să forțeze armata să cucerească noi teritorii, analiștii cântăresc șansele unei schimbări de regim.

Astfel, Thomas Remington, profesor la Universitatea Harvard susține că Putin are șanse să fie înlocuit de la putere în anul 2024, pe fondul mai multor evenimente.

După luni de eșecuri, forțele armate ale președintelui rus Vladimir Putin au dat recent semne de revigorare ale puterii și agresiunii în Ucraina, inclusiv printr-un baraj de atacuri mortale cu rachete, miercuri, asupra rețelei electrice și a infrastructurii civile a țării, potrivit The Harvard Gazette.
Thomas Remington – profesor la Universitatea Harvard și profesor emerit la Universitatea Emory din Statele Unite – a spus că sunt mulți factori pe care Putin trebuie să îi rezolve dacă dorește să rămână la putere, inclusiv presiunea economică și disfuncționalitatea militară. Aceasta din urmă a dus la pierderi masive în rândurile armatei ruse în războiul din Ucraina.

Analiștii au cântărit marți în timpul unui reuniuni moderate de Alexandra Vacroux, director executiv al Centrului Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Harvard.

Irina Busigina, un expert de la Centrul Davis, a spus că absența protestelor pe scară largă în fața pierderilor grele de trupe nu este un semn că rușii sunt mulțumiți de felul în care decurge războiul. Este doar o dovadă suplimentară a asimetriei strategice pe care Putin a folosit-o în cei peste 20 de ani la putere.

„Un lucru pe care îl știm din studiul încheierii războiului este că odată ce războaiele trec de un anumit prag, care pare să fie cândva în al doilea an, ele tind să fie foarte lungi și foarte greu de rezolvat”, a spus Timothy Colton, profesor la Harvard.

”Cu cele mai multe dintre activele lor vaste ascunse în rețele complexe de conturi anonime offshore, magnații și oligarhii Rusiei par să fie într-un mod de așteptare în acest moment, a apreciat politologului Thomas Remington.

Dar pe fondul luptei, mai mulți factori ar putea pune în pericol puterea lui Putin, a spus Remington, inclusiv presiunea economică — „Banca Centrală acumulează datorii enorme pentru a finanța guvernul” — și disfuncționalitatea militară care a contribuit la pierderea a 200.000 de soldați ruși.

„Dacă acest lucru continuă și se reflectă în creșterea gradului de conștientizare a publicului în societatea rusă, atunci și acesta ar putea fi unul dintre acei factori care presează schimbarea elitei de sus”, a spus Remington, care consideră șansa schimbării regimului lui Putin în anul următor la „mai mult de 50 la sută”, când au loc alegeri prezidențiale în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO