VIDEO Îngrijirea sănătății materne și reproductive care salvează vieți chiar și în perioade de criză

10 Mart. 2023, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2023, 16:25 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 10 martie, la Centrul Perinatal al IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din mun. Chișinău, a avut loc ceremonia de inaugurare a dotărilor maternității din cadrul spitalului municipal. Donația de echipament moderne au fost oferite de UNFPA- Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului SUA.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Republica Moldova și celor refugiate din Ucraina la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

La evenimentul de inaugurare au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii,  S. Kent D. Logsdon, reprezentanta rezidentă, UNFPA Moldova, Dr. Nigina Abaszada, primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și administrația și echipa medicală a spitalului și a maternității.

În continuare aflați istoria Alinei, refugiată din Ucraina, care a beneficiat de serviciile spitalului. Alina a fost nevoită să plece din Ucraina din cauza războiului. A născut înainte de termen, la 26 săptămâni în Spitalul Clinic Municipal „Gheorghi Paladi”. Datorită utilajului modern, acum copilul și Alina sunt în siguranță.

Maternitatea a fost dotată cu echipament modern în valoare de 319,000 dolari SUA de UNFPA- Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al SUA.

Anual, la spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” au loc peste 5600 de nașteri. Datorită suportului UNFPA și guvernului SUA a fost dotat cu echipament medical performant în domeniul obstetricii și ginecologiei, inclusiv au fost utilate complet 2 săli de operație și 1 sală de naștere, au fost oferite mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie. Totodată, a fost oferit echipament medical și mobilier pentru saloanele pacientelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

SCM „Gheorghe Paladi” este una din cele 9 instituții medicale beneficiare ale programului de dotare implementat de UNFPA Moldova. Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA cu suportul financiar al SUA către instituțiile medicale din țară este de 3,6 milioane dolari SUA.

Grație acestor investiții, peste 15 mii de nașteri vor fi realizate în condiții mai sigure în fiecare an, iar nou-născuții care sunt în stare gravă vor fi salvați datorită aparaturii moderne de reanimare și terapie intensivă.

În ultimele 6 luni ale anului, UNFPA Moldova, cu suportul Guvernului SUA, au dotat cele mai strategice spitale de nivel secundar și terțiar din regiunile de nord, centru și sud ale țării cu cel mai mare număr de refugiați din comunitate, inclusiv Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Municipal „Gheorghe Paladi”, Spitalul #3 în Chișinău, Centrul Perinatal Bălți, Centrul Perinatal Cahul, Centrul Perinatal Ungheni, Centrul Perinatal Edineț, Centrul Perinatal Ceadîr-Lunga și Institutul de Oncologie.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 700, 000 de refugiați au tranzit prin Republica Moldova și peste 100.000 au rămas în țară. Deoarece majoritatea refugiaților sunt femei există o creștere semnificativă a cererii de servicii de sănătate maternă și reproductivă.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău