UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară fac vocea femeilor din societatea civilă mai puternică

24 Iun. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 15:36 // Actual //  MD Bani

O delegație a Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU (WPHF), care a inclus reprezentante/-ți ai Fondului și ai guvernelor donatoare din Austria, Germania, Irlanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie, a vizitat Republica Moldova în perioada 21-23 iunie 2022. Scopul vizitei a fost de a cunoaște impactul acțiunilor organizațiilor partenere sprijinite financiar de WPHF și pentru a evalua nevoile unice ale organizațiilor locale de femei care lucrează pentru a proteja femeile și fetele aflate în prima linie a crizei refugiaților din Ucraina.

WPHF, cu susținerea UN Women, a oferit finanțare pentru 6 ONG-uri din Republica Moldova, care acordă asistență urgentă persoanelor refugiate și fortifică integrarea dimensiunii de gen în răspunsul la criza umanitară. Pentru lansarea parteneriatelor cu societatea civilă a fost organizat un eveniment oficial cu reprezentantele acestor organizații – La Strada, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația „Motivație” din Moldova, Gender Centru, Femei pentru Femei și Asociația „Institutum Virtutes Civilis”.

„Moldova este o țară mică, cu o inimă mare”, a spus Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women. „Această finanțare de la Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară va întări vocile și  va crește efortul esențial de răspuns al organizațiilor locale de femei și tineret care lucrează în prima linie a crizei refugiaților.”

Participantele la evenimentul de lansare au accentuat necesitatea echilibrării sprijinului pentru comunitățile gazdă și persoanele refugiate, subliniind că dincolo de entuziasm, liderism și voință politică, organizațiile de femei au nevoie de resurse flexibile și instrumente de finanțare rapidă pentru intervenții de calitate în capacitarea femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde la crize și situații de urgență, precum și pentru a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii.

„Organizațiile locale de femei nu lucrează în izolare – ele lucrează în comunitățile lor pentru a crea schimbări pe termen lung, transformatoare”, a declarat Ghita El Khyari, șefa Secretariatului Fondului Umanitar și pentru Pace pentru Femei. „Iată de ce, Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară investește în femeile care sunt în prima linie de răspuns la crize în Moldova, Ucraina și 27 de țări de pe tot globul.”

Un nou apel regional a fost lansat pentru a sprijini mai multe organizații ale societății civile care lucrează pentru a promova redresarea socio-economică, conducerea și participarea politică a femeilor și fetelor strămutate forțat în contextul de criză umanitară în Moldova și Ucraina.

În timpul vizitei, delegația Fondului, împreună cu UN Women, s-au întâlnit cu Corina Ajder, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Lilia Pascal, șefa Departamentului pentru oportunități egale pentru femei și bărbați și Daniela Misail-Nichitin, Secretară de Stat la Ministerul Afacerilor Interne. Discuția s-a axat pe rolul esențial al organizațiilor de femei locale ca răspunsuri de primă linie și acțiuni complementare pentru persoanele refugiate și comunitățile gazdă în scopul promovării coeziunii sociale.

Împreună cu echipa UN Women, delegația WPHF a vizitat Centrul temporar de plasament de la Moldexpo și punctul de trecere a frontierei de la Palanca, pentru a vedea facilitățile, dar și nevoile urgente ale refugiatelor pe teren.

O discuție despre provocările cu care se confruntă în această criză, a avut loc la sediul a două organizații, La strada și Centrul de Drept al Femeilor, care deja implementează proiecte finanțate de WPHF cu susținerea UN Women Moldova. „În timp de criză, trebuie să acționăm cu încredere”, a spus Mariana Buruiană, directoarea Centrului de Drept al Femeilor din Moldova, organizație parteneră susținută de WPHF. „Încredere în parteneri, donatori, refugiați și comunitățile gazdă”.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ONU (WPHF) este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv accelerării sprijinului programatic și instituțional pentru organizațiile locale de femei care lucrează în medii fragile pentru a răspunde la criză și pentru a construi pacea durabilă. UN Women joacă un rol central în succesul și creșterea continuă a WPHF fiind gazda Secretariatului global. Pentru mai multe informații despre WPHF, accesați WPHFund.org și urmăriți-ne @WPHFund.

UN Women este Entitatea Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. O promotoare mondială a drepturilor femeilor și fetelor, UN Women a fost înființată pentru a accelera răspunsul la necesitățile acestora în întreaga lume. UN Women sprijină participarea egală a femeilor în toate aspectele vieții, axându-se pe 4 priorități strategice:

  • Femeile conduc, participă și beneficiază în măsură egală de sistemele de guvernare
  • Femeile au Securitate financiară, locuri de muncă decente și independență economică
  • Toate femeile și fetele trăiesc o viață fără orice formă de violență
  • Femeile și fetele contribuie la și au o mai mare influență asupra creării păcii durabile și rezilienței, în egală măsură beneficiind de prevenirea conflictelor, precum și de acțiuni umanitare.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

O construcție neobișnuită a apărut în Chișinău pe acoperișul unui bloc. Este vorba de o casă cu două nivele în adevăratul sens al cuvântului, potrivit imaginilor surprinse de un internaut.

Din imaginea video se observă ca imobilul are și gard, dar și o anexă. „Bijuteria arhitecturală” a fost construită pe un bloc din sectorul Botanica, strada Tudor Strișcă.

Specialiștii imobiliari susțin că în ultimele trei decenii, micile blocuri din Chișinău (hrușciovci n.a) au fost încadrate de construcții adiacente, iar curțile interne au devenit adevărate oaze rurale, cu ogrăzi tipice și foișoare, în detrimentul spațiilor publice. Fenomenul a ajuns la punctul în care, pentru a face față costurilor tot mai ridicate ale extinderii orizontale, locuitorii s-au orientat către extinderea pe verticală.

„Astfel, pe acoperișurile blocurilor au început să apară case de la țară. Acestea nu sunt simple mansardări, ci adevărate locuințe cu curți și grădini, recreând atmosfera rurală în mijlocul orașului. Această tendință nouă și neașteptată a provocat o revoluție în peisajul urban și arhitectural al Chișinăului, atrăgând atenția asupra impactului transformărilor sociale și economice din ultimele decenii”, constată specialiștii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău