Una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street și-a taxat șeful pentru profiturile mici şi i-a tăiat din salariu

21 Ian. 2023, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2023, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Morgan Stanley i-a plătit directorului general James Gorman 31,5 milioane de dolari pentru activitatea sa în 2022, cu 10% mai puţin decât în anul precedent, de la 35 milioane de dolari, după ce banca de pe Wall Street a raportat venituri şi profituri mai mici.

Pachetul salarial mai mic înseamnă că şeful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a câştigat mai mult decât Gorman pentru prima dată din 2019. JPMorgan a declarat joi că Dimon a fost plătit cu 34,5 milioane de dolari în 2022, neschimbat faţă de anul precedent.

Goldman Sachs, al cărui CEO David Solomon a fost anul trecut cel mai bine plătit şef de bancă de pe Wall Street alături de Gorman, cu 35 de milioane de dolari, nu şi-a dezvăluit încă planul de remunerare a directorilor executivi pentru 2022.

Într-un document de reglementare depus vineri, Morgan Stanley a precizat că Gorman a obţinut un salariu de bază de 1,5 milioane de dolari, un bonus în numerar de 7,5 milioane de dolari, 4,5 milioane de dolari în acţiuni amânate şi un bonus în acţiuni bazat pe performanţă în valoare de 18 milioane de dolari.

De asemenea, Morgan Stanley a dezvăluit că şase dintre directorii săi de top au vândut în mod colectiv aproximativ 54 de milioane de dolari în acţiuni ale companiei în această săptămână. Printre acestea se numără vânzări în valoare de 24 milioane de dolari de la Gorman şi 13 milioane de dolari de la Ted Pick, copreşedinte al băncii şi unul dintre principalii candidaţi pentru a-i urma lui Gorman în funcţia de CEO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău