Creţu: Refacerea legăturilor cu Moldova, o datorie istorică. Podul de la Ungheni va facilita accesul către Vest

31 Iul. 2023, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 13:09 // Actual //  bani.md

Europarlamentarul Corina Creţu consideră că refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică şi că podul de la Ungheni, finanţat din fonduri europene nerambursabile, va îmbunătăţi circulaţia spre România şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii.

„Un nou proiect de infrastructură finanţat din fonduri europene nerambursabile care va îmbunătăţi circulaţia între România şi Republica Moldova pe de o parte, şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii (A8): Podul de la Ungheni. Acest proiect de infrastructură vine în sprijinirea consolidării relaţiilor economice, sociale şi de fraternitate dintre România şi Republica Moldova. De asemenea, competitivitatea României va fi intens stimulată, asigurând un flux de transport internaţional de persoane şi mărfuri. Doresc să amintesc că legea privind Autostrada A8 Târgul Mureş – Iaşi – Ungheni prevede construirea a 320 de km, iar ca aceasta să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni până în 2030. (…) Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, în trecut Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea fiind distruse de armata rusă pentru a împiedica libera circulaţie între cele două regiuni surori”, a arătat Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, acest pod este finanţat cu bani europeni nerambursabili prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) cu o valoare de 16,5 milioane de euro. În trecut, Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea distruse de armata rusă.

„Pentru România, astfel de proiecte de anvergură sunt esenţiale, motiv pentru care, în timpul mandatului meu Comisar European am insistat ca măcar studiul de fezabilitate să fie realizat prin fondurile europene alocate în perioada 2014-2020, pentru a vedea începerea construcţiei în acel exerciţiu financiar şi amintind constant că aceasta trebuie să fie una dintre priorităţile zero ale Guvernului. Totodată, am asigurat sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru demararea acestui proiect”, a susţinut europarlamentarul.

Corina Creţu şi-a exprimat satisfacţia că aproximativ 50 de kilometri din autostrada A8 sunt lansaţi în licitaţie şi finanţaţi prin PNRR.

„Asigurarea legăturii dintre Moldova, Basarabia cu Transilvania şi cu restul Europei odată cu terminarea autostrăzilor A8 şi A3, va duce la o conectivitatea mai buna între regiunile istorice şi cu pieţele de desfacere europene”, a conchis Creţu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală