Creţu: Refacerea legăturilor cu Moldova, o datorie istorică. Podul de la Ungheni va facilita accesul către Vest

31 Iul. 2023, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2023, 13:09 // Actual //  Lupu Eduard

Europarlamentarul Corina Creţu consideră că refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică şi că podul de la Ungheni, finanţat din fonduri europene nerambursabile, va îmbunătăţi circulaţia spre România şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii.

„Un nou proiect de infrastructură finanţat din fonduri europene nerambursabile care va îmbunătăţi circulaţia între România şi Republica Moldova pe de o parte, şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii (A8): Podul de la Ungheni. Acest proiect de infrastructură vine în sprijinirea consolidării relaţiilor economice, sociale şi de fraternitate dintre România şi Republica Moldova. De asemenea, competitivitatea României va fi intens stimulată, asigurând un flux de transport internaţional de persoane şi mărfuri. Doresc să amintesc că legea privind Autostrada A8 Târgul Mureş – Iaşi – Ungheni prevede construirea a 320 de km, iar ca aceasta să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni până în 2030. (…) Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, în trecut Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea fiind distruse de armata rusă pentru a împiedica libera circulaţie între cele două regiuni surori”, a arătat Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, acest pod este finanţat cu bani europeni nerambursabili prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) cu o valoare de 16,5 milioane de euro. În trecut, Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea distruse de armata rusă.

„Pentru România, astfel de proiecte de anvergură sunt esenţiale, motiv pentru care, în timpul mandatului meu Comisar European am insistat ca măcar studiul de fezabilitate să fie realizat prin fondurile europene alocate în perioada 2014-2020, pentru a vedea începerea construcţiei în acel exerciţiu financiar şi amintind constant că aceasta trebuie să fie una dintre priorităţile zero ale Guvernului. Totodată, am asigurat sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru demararea acestui proiect”, a susţinut europarlamentarul.

Corina Creţu şi-a exprimat satisfacţia că aproximativ 50 de kilometri din autostrada A8 sunt lansaţi în licitaţie şi finanţaţi prin PNRR.

„Asigurarea legăturii dintre Moldova, Basarabia cu Transilvania şi cu restul Europei odată cu terminarea autostrăzilor A8 şi A3, va duce la o conectivitatea mai buna între regiunile istorice şi cu pieţele de desfacere europene”, a conchis Creţu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău