USAID lansează un proiect de competitivitate și reziliență rurală în valoare de 50 milioane de dolari

07 Oct. 2022, 10:21
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2022, 10:21 // Slider //  MD Bani

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță o nouă investiție de 50 de milioane de dolari pentru a contribui la extinderea economiei rurale a Moldovei și consolidarea rezilienței în fața invaziei Ucrainei de către Rusia, situație care restricționează exporturile moldovenești și amenință prosperitatea economică a Republicii Moldova.

Prin intermediul noului Proiect de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), USAID va continua să acorde sprijin pentru a spori vânzările și profitabilitatea din sectorul agricol moldovenesc și impulsiona oportunitățile de creștere în Republica Moldova.

Într-o perioadă de 5 ani, PCRR va oferi sprijin unor parteneri și produse care au potențialul de a transforma economia și de a stimula comunitățile rurale. Proiectul va facilita conexiunile între lanțurile valorice cheie din domeniul agricol, așa ca fructele, produsele ecologice, legumele, mierea și vinul. De asemenea, proiectul va spori productivitatea, va îmbunătăți sustenabilitatea sectorului agricol, va stimula investițiile și parteneriatele sectorului privat și va promova reformele care vor genera profitabilitatea activității agricole în Republica Moldova. PCRR va aduce numeroase beneficii comunităților rurale și va contribui la relansarea turismului moldovenesc, care suferă din cauza efectelor reziduale ale pandemiei de COVID-19, iar la moment din cauza invaziei ruse în Ucraina.

PCRR va consolida capacitatea grupurilor locale și asociațiilor de producători agricoli, va oferi oportunități femeilor și tinerilor agricultori și va crea un mediu favorabil care va atrage noi investiții și forță de muncă calificată pentru lanțuri valorice selecte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Proiectul va îmbunătăți sustenabilitatea generală a sectorului agricol al Republicii Moldova prin diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și va stabiliza producerea și exporturile agricole care au avut de suferit în urma invaziei ruse în Ucraina. Cu scopul de a spori reziliența producătorilor agricoli, proiectul va sprijini investițiile  pentru adoptarea tehnologiilor moderne de recoltare și procesare și implementarea soluțiilor de energie renovabilă. Totalitatea acestor acțiuni vor contribui la combaterea costurilor ridicate pentru inputuri, care este una dintre consecințele războiului din țara de alături. Proiectul va continua consolidarea capacităților domeniului agricol al Moldovei de a exporta spre Uniunea Europeană și de a respecta standardele internaționale pentru a accesa noi piețe dincolo de Belarus și Rusia.

Prin intermediul PCRR, USAID va continua investițiile care vor încuraja transformarea zonelor rurale ale Moldovei în motoare de creștere economică a țării, rezultând în standarde de trai îmbunătățite pentru toți moldovenii, pe termen lung.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău