Uzina Metalurgică de la Rîbnița investește 28 de milioane de dolari în ecologizarea procesului de producție

26 Iul. 2022, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2022, 16:01 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică din Moldova (MMZ) menține indicatorii de concentrație maximă admisă de substanțe nocive emise în cadrul procesului de producție la un nivel de două – trei ori mai mic decât normele stabilite de legislație. Totodată, în prezent MMZ analizează mai multe oferte ale unor companii europene pentru proiectarea, furnizarea și instalarea unor sisteme și mai performante de reducere a gazelor emise în procesul de producție, care vor îmbunătăți în continuare acești indicatori.

„Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, printr-un ordin emis în cadrul uzinei, a fost aprobat un program ecologic pe termen lung, pentru perioada 2019-2026, în valoare totală de 28 milioane USD. Elementele cheie ale acestuia sunt protecția aerului, bazinului acvatic și a resurselor funciare, precum și amenajarea teritoriului uzinei”, spune Vladimir Vishnevsky, director pentru producție și siguranță industrială la MMZ.

În cadrul acestui program, din 1 ianuarie 2019, la MMZ a fost creată o secție specializată în gestionarea echipamentelor de protecție a mediului. Această subdiviziune include un laborator de testare și reglaj al echipamentelor, un laborator de control a stării mediului, precum și o unitate pentru administrarea stațiilor de tratare a emisiilor.

Scopul creării acestei subdiviziuni este de a asigura funcționarea corectă a instalațiilor de reducere a emisiilor, controlul analitic al emisiilor, controlul respectării normelor concentrației maxime de substanțe nocive admise, regimul de ajustare a echipamentelor și, bineînțeles, elaborarea programelor de dezvoltare a echipamentelor de curățare a emisiilor.

Instalațiile de filtrare a gazelor funcționează non-stop, fiind verificate permanent de un laborator.

„Indicatorii concentrației maxime de substanțe nocive, admise pentru activitatea MMZ, sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât standardele în vigoare”, a menționat Vladimir Vishnevsky.

MMZ întreprinde toate măsurile necesare pentru a corespunde standardelor mondiale de protecție a mediului. În cadrul vizitelor la companiile din domeniu, expozițiile specializate, conferințe, specialiștii tehnicieni pun accentul pe noi tehnologii care să fie aplicate în procesul de reconstrucție și modernizare a unităților de producție existente și extinderii capacităților uzinei. MMZ a creat deja, în acest sens, un grup de lucru format din specialiști tehnicieni și reprezentanți ai serviciilor de supraveghere. Până în prezent, există mai multe propuneri din partea unor companii europene pentru proiectarea, furnizarea de echipamente și supravegherea instalării unor sisteme performante de reducere a emisiilor. În prezent aceste oferte sunt în fază de pregătire a pre-proiectului de implementare.

În luna iunie a acestui an, Centrul Național de Acreditare al Republicii Moldova MOLDAC, în cadrul auditului anual al uzinei, a confirmat competența tehnică și conformitatea cu standardele europene și internaționale de calitate a Laboratorului Central de Testare al Uzinei Metalurgice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ